Jesenska opravila na vrtu

zdravje: moj vrt, avtor: hlebpet 

Jesen je čas, ko poberemo pridelke, ki smo jih skozi celo leto skrbno negovali, zalivali, okopavali, pleli in skrbeli zanje.

Ko pobiramo pridelek, vsekakor čutimo posebno zadovoljstvo, saj je delo in čas, ki smo ga skozi leto porabili za delo na vrtu, obrodilo sadove. Pridelek je zagotovo v zadovoljstvo vsakemu pridelovalcu. Vendar pa je jesen tudi čas, ko že moramo, pa čeprav morda neradi, razmišljati o naslednji sezoni. Dobro pripravljen vrt jeseni je odlična osnova za dober pridelek v naslednji sezoni.

V jeseni je vrt potrebno pripraviti na počitek, da bo prihodnje leto manj težav (saj bo zemlja spočita), pridelek pa večji in kakovostnejši.

V času pred zimo se bomo največ ukvarjali s pridobivanjem komposta in dobrega hlevskega gnoja, morda pa se nam je čez leto porodila kakšna nova ideja glede ureditve. Tudi zelenjavni vrt je lahko lep. Za to poskrbimo z lepo oblikovanimi potkami in z obrobo gredic. Ali pa si bomo omislili aktualne dvignjene grede, postavljanje lesene ograje, kot so bile v rabi včasih, vsekakor pa za prave vrtnarje zgolj pridobivanje pridelka ne bo zadostno. Naj bo tudi zelenjavni vrt oblikovan tako, da nam ga ne bo treba postavljati nekam ob stran. In ker so gredice zdaj prazne, lahko izkoristimo čas tudi za nova snovanja.

Najpomembnejša opravila

V nadaljevanju vam bomo predstavili enostavna, vendar zelo uporabna jesenska opravila, ki jih nikar ne izpustite, saj vam bo vaš vrt naslednjo sezono hvaležen, kar se bo pokazalo predvsem v boljšem in bolj kakovostnem pridelku.

Zbirajte odpadno listje

Odpadno listje je za vrt dragocenejše, kot si lahko mislite. Z minimalnim delom in trudom si ustvarjate odličen, predvsem pa zelo hranilen kompost. Listje sproti grabite z lahkimi grabljami in ga odnašajte na kompostni kup. Če komposta nimate, bo namenu ravno tako dobro služil žičnat zaboj oziroma kletka - preprosto jo lahko izdelate iz žičnate mreže za ograje ali kokošnjake in štirih stebričkov. Z vilami kup vsak teden obrnite in premešajte, da ga bo doseglo dovolj zraka.

Kolobarjenje

Kolobarjenje je zelo pomembno za zdravje vašega vrta. Kot vemo je pomembno, da rastlin ne sadimo vedno na isto mesto - razpored na vrtu vsako leto malo zamenjamo, temu procesu pravimo kolobarjenje. Upoštevanje kolobarja je ključno za uspešno vrtnarjenje. Pri kolobarjenju moramo biti pozorni na to, katera rastlina je rasla na določenem mestu v vrtu, kamor želimo letos posaditi novo. Primer omejitve pri kolobarjenju: Mesto na vrtu, kjer je lani rastla redkvica, letos ni primerno za cvetačo,.. To pa ne velja samo za posamezne vrste, temveč tudi za cele skupine, zato recimo čebule ne smemo posaditi na gredici, kjer sta prejšnje leto rasla česen ali por. Z izkušnjami se je namreč izkazalo, da se z nepretrganim gojenjem posamezne vrste na isti površini sčasoma izčrpajo določena hranila in razmnožijo škodljivci, ki napadajo to vrsto. Menjava je zato vedno dobrodošla. Nova skupina rastlin bo imela drugačne potrebe po hranilih, škodljivci, ki se bodo namnožili, pa bodo ob svojega gostitelja in bodo postopno izginili. Takšnemu načelu pridelave pravimo kolobarjenje in se nanaša na kroženje različnih skupin zelenjave v obdobju štirih ali šestih let.

Gnojenje

Gnojenje v poletnih mesecih ni priporočljivo, saj spodbujamo razvoj novih listov ob nepravem času. To pa ne velja za jesenski čas, ki je za gnojenje zelo primeren. Ob gnojenju gredic upoštevajmo potrebe posameznih vrtnin, ki jih mislimo gojiti v naslednji sezoni. Najbolj enostavno je, da vso površino prelopatamo in v tla zadelamo hlevski gnoj. Vendar je takšen način potraten in ni nikakršno zagotovilo, da bodo vrtnine dobro uspevale. Velikokrat je prav nepravilno gnojenje krivo za pogostejše pojavljanje bolezni in škodljivcev. Praviloma pognojimo s hlevskim gnojem samo tiste grede, kjer nameravamo imeti okopavine in plodovke. Najboljše in najcenejše vrtno gnojilo je kompost.

Zadnja košnja

Pri zadnji jesenski košnji pazite, da le ta ne bo prenizka. Priporoča se košnja na višini treh centimetrov, saj tudi trava potrebuje bilke za proizvodnjo hrane. Če pa boste travo pustili nepokošeno, obstaja velika verjetnost, da se bodo zaradi vlage v njej razvile bolezni. Pokošena trava bo tudi omogočila veliko lažje grabljenje listja.

Odstranite odmrle veje z dreves

Z drevesa porežite suhe in odmrle veje. Pozimi, ko veje zmrznejo in odpadejo, lahko poškodujejo rastline. Če pa se podre celo drevo, lahko naredi res veliko škode.

Porežite trajnice in zasadite čebulnice

Rezanje trajnic je za zdravje le teh nujno potrebno. Jeseni se na vlažnem, odmirajočem zelenju trajnic radi zadržujejo polži in lazarji, ki se v tem času tudi razmnožujejo, zato prosto popoldne ali sončen konec tedna namenite rezanju trajnic.

Jeseni pa je tudi čas za posaditev različnih čebulnic – tulipanov, hiacint, narcis in zvončkov. Če želite, da bo zgodaj spomladi vaš vrt lepo cvetel, čebulnice posadite že sedaj. Zasadite jih na grede, ob rob vrta ali pa na naključna mesta po okrasni trati za bolj naraven, neformalen učinek.

Zdaj je pravi čas za sajenje vrtnic, okrasnega grmičevja in žive meje. Slednjo sadimo v eno ali dve vrsti, v vsakem primeru pa je bolje posaditi več rastlin, kot premalo. Grme po sajenju obrežemo za tretjino do polovico, vrtnice pa za četrtino in pod njimi prekrijemo tla, na primer s šoto, da mlade korenine zaščitimo pred mrazom.


Število ogledov strani: 7501

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Venturini
MOJ vrtMiriBon
Kaj danes za zajtrkCinnamon Stick
malo za hecbabka1951
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Dnevna potreba po energiji

kg
cm
let

Več formul »