Bela vrba proti glavobolu

zdravje: hrana in zdravje, avtor: hlebpet 

Bela vrba je ime dobila po značilni beli barvi spodnjega dela listov. Drevo zraste od 20 do 25 metrov visoko, deblo pa doseže do 60 cm v premeru. Lubje po deblu je sivo in z leti razpoka, po vejah pa je gladko in svetlejše sive barve. Krošnja drevesa je velika, sestavljena pa je iz dolgih visečih vej. Mladi poganjki so rdečkaste barve in so izredno upogljivi.

Kako prepoznati belo vrbo?

Listi so suličasti in dolgi med 7 in 10 cm. Na obeh koncih so zašiljeni. Po zgornji strani so svetleče zeleni, po spodnji pa poraščeni z gostimi kratkimi belimi dlačicami. Raste v kolinskem, montanskem in subalpinskem pasu; v lokah, živih mejah, mešanih listnatih gozdovih, na barjih in močvirjih, gozdnih posekah ter ob poteh, rekah in potokih, večinoma na suhih do mokrih, rodovitnih, bazičnih do kislih, peščenih do glinenih, rahlih tleh.

Uporabljamo jo pri gripi in podobnih okužbah z vročino, zelo dobro se obnese pri glavobolu.

Bela vrba se razmnožuje s semeni ali s potaknjenci, največkrat pa se zadržuje ob vodah. Uspeva v Evropi, srednji Aziji in severni Afriki. Včasih so oglje, pridobljeni iz lesa bele vrbe, uporabljali pri izdelavi smodnika, lubje pa so uporabljali za strojenje.

Skorja bele vrbe znižuje povišano telesno temperaturo, zmanjšuje vnetja in bolečine.

Tisti, ki poznajo skrivnost vrbovega lubja, ga še v današnjem času uporabljajo za protibolečinsko zdravljenje, če le bolečnine niso prehude.

glavobol.jpg

Kako pomaga?

V zdravilne namene se uporablja lubje vrbe. Spomladi se iz mladih vej, starih od dveh pa do pet let, olupi lubje, nato se jo dobro posuši in shrani v zaprte posode. Posušena skorja vrbe ima značilen aromatični vonj in grenak, trpek okus. Vrbovo lubje vsebuje salicin, ki ga telo pretvori v salicilni alkohol in nato v vsem dobro znano snov-salicilno kislino. Res je, da deluje počasneje in je šibkejša kakor acetilsalicilna kislina, vendar njeni učinki trajajo dlje in imajo manj slabih učinkov na želodec. Poleg salicina najdemo v vrbovem lubju še flavonoide in zgoščene čreslovine, ki so poznane po svojih odličnih sposobnostih celjenja. Če se vam enostavno ne ljubi ali pa v vaši bližini ni nobene vrbe, lahko dobimo vrbovo lubje na tržišču, v obliki kapsul, tablet, praška ter kot sušeno za čaje in tinkture. Med učinki bele vrbe se najpogosteje omenja kot odlično sredstvo za celjenje ran, za blažja vnetja, bolečin in za zniževanje telesne temperature. V svoji rastlinski lekarni bi jo morali imeti še posebej tisti ljudje, ki imajo težave z revmo. Prav tako naj bi bila uporaba vrbovega lubja odlična pri zdravljenju črevesnih okužb in drisk. Prav tako se ga uporablja pri okužbah dihal, za zdravljenje gripe, vnetju dlesni in mandljev, pri materničnih krčih in ob neredni menstruaciji.

Spomladi iz mladih vej, starih od dveh pa do pet let olupite lubje, posušite in shranite v zaprte prostore.

Glavna učinkovina bele breze je salicin; acetilsalicilno kislino, ki je nejegov sintetični naslednik, danes najdemo v številnih sredstvih proti glavobolu in vročini.

Breza ni za vsakogar

Kljub številnim pozitivnim lastnostim, pa vrba vendarle ni za vsakogar. Lubje se nikakor ne jemlje skupaj z aspirinom in ostalimi protivnetnimi zdravili. Tudi pri otrocih in mladostnikih uporaba ni priporočljiva. Pazite tudi pri odmerkih, saj preveliki odmerki povzročajo slabost, bolečine v želodcu in omotico. Še posebej pa naj se lubju izogibajo nosečnice ali doječe matere.


Število ogledov strani: 6713

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrttedyka
Kaj danes za zajtrkŠpelais
malo za hecrajko0028
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Dnevna potreba po energiji

kg
cm
let

Več formul »