Uši se lahko naleze prav vsak

zdravje: hrana in zdravje, avtor: hlebpet 

Tako kot prehlada, se tudi uši lahko naleze prav vsak.

Včasih je bila ušivost spremljevalka revščine in slabih higienskih navad, danes pa se pojavlja brez pravila in ne izbira, tudi v državah z najvišjim standardom. Najpogostejše so naglavne (sive) uši, ki ne prenašajo bolezni, vsekakor pa s svojimi izločki povzročajo neprijetno srbenje. Obstaja še veliko drugih vrst uši. Med njimi so sramne in gvantne (bele), ki se naselijo na telo in obleko in lahko prenašajo povzročitelje bolezni. Ti majhni vampirji ljubijo mesta na zatilju, za ušesi prav uživajo, včasih so zadovoljni tudi na vrhu človekove glave. Nič jih ne moti, če so lasje ravni ali kodrasti, svetli ali temni. V nasprotju s splošnim prepričanjem imajo raje čiste kot umazane lase. V redkih primerih se naselijo tudi na obrveh, trepalnicah ali se skrijejo v moški bradi.

Naglavne ali bele uši (Pediculus humanus capitis) so majhne žuželke brez kril.

Kako se uši prenašajo?

Naglavne uši so plazeče žuželke, ki ne poskakujejo, ne skačejo, ne letajo. Običajno se prenesejo z neposrednim dotikom glave z glavo, na kateri so uši, redkeje pa prek glavnikov, pokrival ali posteljnine.

ui.jpg

Če se tudi vaš otrok neprestano praska po lasišču, obstaja velika verjetnost, da ima uši.

Kako odkriti uši?

Uši ponavadi odkrijemo precej težko. Če se tudi vaš otrok neprestano praska po lasišču, obstaja velika verjetnost, da ima uši.

Pri otrocih, ki obiskujejo šolo ali vrtec, preglejte lasišče vsaj enkrat tedensko.

Odrasla uš je dolga od 3 do 4 mm, kar je dolžina sezamovega semena. Telo je prosojno, zato uši na laseh težko opazimo. Po hranjenju s krvjo se uš obarva rjavo rdeče.

Odrasle uši običajno odlagajo svoja jajčeca (gnide) tako, da pritrdijo vsako posamezno jajčece na posamezen las. Jajčece je ovalne oblike in ima top konec. Najdemo jih predvsem za u��esi, na zatilnem in čelnem delu lasišča.

Odrasla uš živi še kakšne tri tedne in v tem času lahko samica odloži do 300 jajčec, od osem do dvanajst dnevno.

Kako zdraviti uši?

Najboljša preventiva je vsekakor redna higiena. Priporočljivo je, da se osebnih predmetov, kot so krtača, glavnik, kapa ali klobuk ne posoja naokrog, krtačenje in česanje las pa naj bo čim bolj pogosto. Česanje las z navadnim, gostim glavnikom po rednem umivanju z navadnim šamponom pomaga preprečiti, da bi se nalezli naglavnih uši.

Če pa se uši že zaredijo, je najbolje, da uporabite poseben šampon, ki uši pomori. Permetrin je varen in učinkovit. Ubija odrasle uši in njihova jajčeca. Na voljo je v lekarnah brez recepta v obliki navadnih in kremnih šamponov. Včasih se uporablja tudi piretrin. Pri uporabi je treba paziti, da šampon ne zaide v oči.

V boju z ušmi je zelo učinkovito eterično olje manuke – avstralskega čajevca, kateremu je lahko dodan še čajevec, limona, origano, sivka in beli timijan, ki ne dovolijo ušem, da bi se obdržale na lasišču in razmnoževale.

Uši se plazijo in ne skačejo, plavajo ali letajo. Če pri otroku opazite uši, o tem obvezno obvestite šolo ali vrtec, saj uši ne izbirajo glav.


Število ogledov strani: 10172

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtvrtnica
malo za hecrajko0028
Kaj danes za zajtrkCinnamon Stick
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Dnevna potreba po energiji

kg
cm
let

Več formul »