Nad nemir s slivami

zdravje: hrana in zdravje, avtor: hlebpet 

Prvotna domovina sliv je Kavkaz, kjer ljudje še danes ne poznajo odvajal, saj slive mimogrede uredijo prebavo. Slive se ponašajo z dolgo zgodovino, saj so divje slive v Aziji rasle že pred 2000 leti. V Evropo so jih prinesli križarji. Najprej so jih pridelovali v Siriji, danes pa slive pridelujejo v deželah z zmernim podnebjem.

PRIVOŠČIMO SI JIH OD POLETJA DO JESENI

Slive zorijo od poletja do jeseni, obstaja pa več kot 2000 različnih vrst sliv. Njihovi plodovi so lahko bodisi veliki in okrogli, bodisi majhni in ovalni. Njihove barve se gibljejo od vijoličasto rdeče do rdečerumeno pikčaste. Meso sliv je večinoma sočno, oranžne ali rumene barve. Glede na okus pa so lahko sladke (namizne slive) ali rahlo kiselkaste (slive za kuhanje).

NAJBOLJŠE POSPEŠEVALKE PRESNOVE OGLJIKOVIH HIDRATOV

Slive varujejo pred nemirom in ohranjajo vitkost, saj so najboljši pospeševalec presnove ogljikovih hidratov. To pa je tudi razlog, da tako dobro poskrbijo za naše živce. Njihovo skrito orožje je tudi to, da uravnotežijo količino bakra, zato je njihova moč za preprečevanje živčnega nemira še večja. Slive namreč vsebujejo skoraj vse vitamine skupine B, zato si lahko do živčnega miru pomagamo že s četrt kilograma sliv.

Dobra lastnost sliv je tudi ta, da dobro vežejo maščobe v črevesju in tako preprečujejo, da bi se le – te odlagale v tkivih. Ker hkrati preprečujejo, da bi se ogljikovi hidrati spremenili v maščobne molekule in se posledično nakopičili v tkivih, skrbijo tudi za našo vitko postavo.

UREJAJO PREBAVO

Slive pa tudi odlično urejajo prebavo. Prebavo si lahko uredimo že s tem, da 10 sliv počasi in temeljito prežvečimo s koščkom kruha.

Ne moremo pa zanemariti dejstva, da slive vsebujejo tudi več antioksidantov kot katerokoli drugo sadje.

NAJBOLJŠE SO ČIM BOLJ ZRELE

Pomembno je, da kupimo čim bolj zrele, pozno obrane sadeže, ker le – ti vsebujejo največ vitaminov in mineralov. Vedeti moramo tudi, da so slive zelo občutljive, zato moramo biti pri nakupu pozorni tudi na to, da so čvrste in napete, da so na pritisk mehke in da imajo lepo barvo. Dobre slive prepoznamo tudi po njihovem prijetnem vonju.

Kupljene slive moramo vedno oprati pod tekočo vročo in hladno vodo, pri tem pa jih moramo nežno podrgniti, da odstranimo voske, s katerimi so zaščitene, saj lahko te snovi odstranimo le mehanično. Prav tako moramo vedno odstraniti koščico, saj je le – ta strupena.

ČUDOVITE ZA OZIMNICO

Slive lahko uživamo sveže. Iz njih lahko pripravimo okusne slivove cmoke iz krompirjevega testa. Idealne so tudi za pripravljanje sadnih kolačev in tort, kuhanje marmelad, kompotov in želejev. Lahko si skuhamo tudi zelo okusno in močno žganje. Lepo se podajo k prekajeni šunki, govedini, perutnini in jagnjetini.

Slive so zelo primerne tudi za zamrzovanje, paziti moramo le, da jih razpolovimo in jim odstranimo koščico. Zamrznemo jih v dobro zaprti vrečki.


Število ogledov strani: 11753

Nagradna igra

Kolikšni del redne ponudbe svežega mesa je v HOFERju slovenskega porekla?

Število odgovorov:

O POKROVITELJU »
O NAGRADAH »
POGOJI SODELOVANJA »

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtjohana
Kaj danes za zajtrkanasteele
malo za hecrajko0028
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Dnevna potreba po energiji

kg
cm
let

Več formul »