Vitalni in vedno napolnjeni z energijo

Vsakdo izmed nas se je skoraj zagotovo že srečal z neprijetnim občutkom lakote na delovnem mestu, ki je bil posledica pomanjkanja časa.

zdravje: hrana in zdravje / ostali dogodki, avtor: TopCoach 

Nemalokrat se nam zgodi, da v času službe pozabimo na hrano in skoraj nič ne jemo, nato pa doma skoraj da ne izpraznimo hladilnik brez razmišljanja o tem, kaj se z našim telesom  dejansko dogaja ob zaužitju hrane, ki že količinsko presega priporočeno vrednost. Ker je ta hrana ponavadi tudi zelo enolična  in ni uravnotežena, nas  le ta ne oskrbuje z vsemi hranili, ki jih naš organizem nujno potrebuje za normalno delovaje. Presnova se upočasni, zaužite hrane telo ne spremeni v energijo, ampak jo naloži v maščobne celice. Tako telo začne varčevati z energijo, saj jo potrebuje za pogon življenjsko pomembnih organov, kot so srce, možgani, trebušna slinovka in ostali, mi pa posledično ne moremo izkoristiti vseh potencialov našega telesa.

 

Posledica takšnega prehranjevanja so odvečni kilogrami, slabo počutje, nihanje teže, utrujenost, glavobol in še bi lahko naštevali.

Z obširnejšim znanjem o prehrani in učinku le te na naš organizem, lahko ogromno naredimo za nemoteno delovanje našega telesa, zato bi vas rada seznanila z osnovnimi sestavinami, ki jih naš organizem vsakodnevno potrebuje.

800px-alpha-amino-acid-2d-flat_595

AMINOKISLINE - Za čvrsto in močno telo

Telo nujno potrebuje osem esencialnih aminokislin, ostale pomembne izdela samo, če ima na voljo vse potrebne snovi. Aminokisline so gradniki naših telesnih beljakovin, v telo pa jih vnesemo z uživanjem beljakovin živalskega in rastlinskega izvora. To so  vse vrste mesa, ribe, jajca, mleko in mlečni izdelki ter soja.

 

MAŠČOBNE KISLINE - nujno potrebne za naše zdravje

Naše telo jih potrebuje, predvsem nenasičene, za gradnjo celičnih membran in maščevja, ki varuje organe. Maščobne kisline sodelujejo tudi pri nastajanju hormonov, raztapljajo vitamine A, D, E in K. Seveda potrebujemo tudi maščobne kisline živalskega izvora (omega 3, ki je prisotna v ribah) kot tudi rastlinskega izvora (nenasičena maščobe pridobljena iz avokada, oreščkov, buč, oljke in soje).

 

tf_diecarbs_290

OGLJIKOVI HIDRATI - za energijo skozi ves dan

Njihova naloga je, da vzdržujejo enakomerno raven krvnega sladkorja in skrbijo za ustrezno energijo za možgane in živce. Nujno potrebujemo enostavne ogljikove hidrate kot tudi kompleksne, ki  jih najdemo v neoluščenem rižu, polnozrnatih izdelkih, krompirju, stročnicah, nekaterem sadju in solatah. Enostavni ogljikovi hidrati  so lažje prebavljivi, zato smo po zaužitju le teh kmalu spet lačni. Zato so veliko bolj primernejši kompleksni ogljikovi hidrati, ki nam nudijo energijo skozi daljše obdobje. Najprimernejši so neoluščen riž in izdelki iz polnozrnate moke, saj vsebujejo veliko  vlaknin, ki vzpodbudijo in pospešijo prebavni sistem.

 

MINERALNE SNOVI - proti staranju kože, izpadanju las in belim pegam na nohtih

Razdelimo jih na makroelemente (kalcij, fosfor, magnezij, žveplo, natrij, kalij in klor) in mikroelemente (cink, baker, mangan, selen, železo, krom, jod in silicij), ki so v telesu samo v sledeh. Minerali so v večji  ali manjši meri  prisotni v vseh telesnih tkivih, sodelujejo  pri vseh regeneracijskih procesih v organizmu in ga ščitijo pred zunanjimi vplivi.

Za tiste, ki se srečujete z zastajanjem vode v telesu zaradi stoječega načina dela in imate največ  težav z zatekanjem nog,  je pomembno, da zaužijejte dovolj hrane  bogate s kalijem : stročnice, banane, suho sadje, špinačo, peteršilj, redkvice, fižol, orehe, lečo, zeleno, radič, paradižnik, krompir, sezam. Zaradi velike količine kalija ta živila delujejo diuretično ter s tem pospešujejo izločanje vode. Izogibajte pa se hrane, ki vsebuje veliko soli, predelanih in na pol pripravljenih živil, kot so prekajeni mesni izdelki, slane omake, juhe iz vrečke, pite, konzervirani mesni izdelki...

 

vegetables_14_290

VITAMINI - za boljšo prebavo, zdravo kožo, čvrste nohte in svetleče lase

Telo jih nujno potrebuje za pravilen potek presnovnih procesov, pripomorejo k spremembi maščobe in ogljikovih hidratov  v energijo, hkrati pa pripomorejo pri razvoju kosti in tkiv v telesu.  Delujejo tudi kot antioksidanti, ki varujejo celice pred prostimi radikali. Naše telo je močan mehanizem, ki je sposoben početi različne stvari sam od sebe. Vendar pa je proizvajanje vitaminov tista stvar, ki je sam ne more narediti  - in tukaj postane pomembna hrana. Pomembno je, da je raznolika, saj vsako živilo vsebuje vsaj po en vitamin, ki ga naše telo potrebuje za nemoteno delovanje.

 bast_toptrener_barbaradejan_48_595

VODA - največje bogastvo

Če telo dlje časa trpi za pomanjkanjem vode, se naša storilnost močno zmanjša. V skrajnem primeru nas zaradi tega mučijo glavoboli in vrtoglavica, življenjski procesi pa se upočasnijo. Človeško telo ne more brez vode, saj je naše telo sestavljeno iz cca. 70 odstotkov vode. Vsak posameznik naj bi na približno 25 kg svoje telesne teže popil liter vode, kar pomeni, da mora povprečna odrasla ženska popiti vsaj 2,5 litra vode na dan, ta količina pa se s povečano telesno aktivnostjo in toplejšim letnim obdobjem tudi poveča.

Naštela sem samo nekaj najbolj pomembnih sestavin, ki jih naše telo potrebuje za normalno delovanje. Z upoštevanjem reka ''jejmo čimbolj raznoliko'' se lahko izognemo veliko nevšečnostim, kot so glavoboli in in druge pogoste bolečine, ki jih skorajda srečujemo vsak dan. Kadar lepo in z ''glavo'' ravnamo s svojim telesom, nam le-ta povrne zahvale v obliki dobrega in zdravega počutja.

 

Tekst pripravila:

Danijela Vukovič, Osebni Trener Fitnessa

 

 


Število ogledov strani: 6765

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
MOJ vrtMiriBon
Kaj danes za zajtrkCinnamon Stick
malo za hecbabka1951
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Dnevna potreba po energiji

kg
cm
let

Več formul »