Kulinarika.net - zdravje: Supanje

Supanje

Športni hit poletniih dni

zdravje: gibanje in športna prehrana, avtor: hlebpet 

Supanje ali Stand Up Paddleboarding je zabavna in sproščujoča aktivnost na vodi, pri kateri stojimo na veliki stabilni SUP deski in veslamo. Omejitev ni – supamo lahko na jezeru, reki, mirnem morju…

Kaj potrebujemo za supanje?

Potrebujemo desko za supanje, ki se razlikuje glede na volumen, kot tudi naše potrebe. V grobem lahko ločimo deske za začetnike, ki so širše in zato bolj stabilne, deske za vse terene in race deske. Delimo jih tudi na napihljive, ki so zelo priročne za tovorjenje naokoli, in fiksne, ki so na nek način malo bolj "zahtevne" za prenašanje na druge lokacije, saj jih ne moremo spraviti v prtljažnik, ampak le na streho avtomobila. Seveda pa se šele z njihovo uporabo pokaže, kaj za supanje sami pravzaprav najbolj potrebujemo.

Poleg deske je tu še veslo in to je to – pripravljeni za supanje.

Ste vi pravi za supanje?

Ni važno ali ste stari ali mladi, supanje je za vsakogar. Gre za umirjeno rekreacijo, ki se jo res lahko nauči vsak. Na supih lahko vidimo otroke, najstnike, nosečnice ali naše dedke in babice. Ne le da je supanje zabavno in zelo sproščujoče – verjeli ali ne, supanje bremeni tudi kar precej mišic na našem telesu. Idealno za poletne dni in izklesana telesa.

Na prvi pogled je supanje zelo enostavno, vendar pa kmalu ugotovimo, da z veslanjem in stabiliziranjem delajo skoraj vse mišične skupine in je zato supanje odlična vadba za oblikovanje telesa.

A pri tej vodni aktivnosti je dejavno skoraj celo telo, od prstov na nogi za ravnotežje do glave, ki spremlja dogajanje in nadzoruje naše premike. Glavno nalogo pri supanju ima hrbtna mišica, ki omogoča pokončno držo in stabilizira zgornji del telesa. Trebušna mišica je aktivna pri zavesljaju, podpira rotacijo trupa pri premikanju vesel in sodeluje s hrbtno mišico pri uravnoteženju stoječega položaja na deski. Pri veslanju se krepijo mišice na tilniku, triceps in biceps na rokah, ker moramo ves čas obdržati ravnotežje se istočasno krepijo še mišice zadnjice, kvadriceps in zadnje stegenske mišice ter meča. Nič čudnega, da ne samo deskarski in windsurf, ampak tudi nekateri nogometni in smučarski trenerji uvajajo supanje kot del kondicijske priprave, ki odločilno vpliva na uspeh športnikov. S to aktivnostjo se izboljšajo motorične sposobnosti posameznika, njegova moč, vzdržljivost, koordinacija in gibljivost. Fizioterapevti v ZDA pri težavah s hrbtom pogosto predpisujejo supanje kot osnovno terapijo.

supanje.jpg

Celostna rekreacija se povezuje z gibanjem na zraku in v naravi, povezuje se z odkrivanjem novih krajev, hkrati pa ustvarja tudi poligon za druženje z aktivnimi ljudmi. Zato ni presenetljivo, da priljubljenost supanja tako zelo raste in je v zadnjih štirih letih prejelo naziv za najhitreje rastoči vodni šport. Hitremu širjenju aktivnosti gre zagotovo pripisati dejstvo, da si intenzivnost supanja določa posameznik sam. Vsakdo se odloči sam – izberemo lahko ležerno vodno pohajkovanje, hitrostno supanje, izvajamo pilates ali jogo ali odvesljamo med valove.

Kje lahko supamo v Sloveniji?

V Sloveniji je kar nekaj lokacij, kjer lahko pričnete z začetnimi ali nadaljevalnimi tečaji supanja. Supate lahko v Ljubljani – po Ljubljanici, na Blejskem in Bohinjskem jezeru, po Krki, na Zbiljskem jezeru, Šmartinskem jezeru.


Število ogledov strani: 10748

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkgligor
MOJ vrtjohana
malo za hecpikec85
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Dnevna potreba po energiji

kg
cm
let

Več formul »