Vadba med nosečnostjo je priporočljiva

zdravje: gibanje in športna prehrana, avtor: hlebpet 

V času nosečnosti se žensko telo začne precej spreminjati. Pa vendar med nosečnostjo ženska ni bolna, kar pomeni, da lahko opravlja veliko aktivnosti, ki jih je redno izvajala pred nosečnostjo. O tem, kaj sme nosečnica početi med nosečnostjo, se mora sama najprej posvetovati s svojim izbranim ginekologom.

Nosečnica, ki nima zdravstvenih težav, lahko nadaljuje normalno življenje, z aktivnostmi, ki jih je izvajala prej. Obremenitve naj le prilagodi telesnim spremembam in počutju. Nosečnice lahko telovadijo ves čas nosečnosti.

Vse nosečnice, ki nadaljujejo sicer prilagojeno vadbo tudi med nosečnostjo, imajo praviloma več energije za vsakodnevne dejavnosti.

Če nosečnost poteka normalno in brez zapletov in če se nosečnica dobro počuti, potem lahko do 12. tedna nosečnosti počne vse, tako kot pred nosečnostjo. Katerega športa se lahko nosečnica loti, je torej v prvi vrsti odvisno od njenega počutja, od mnenja zdravnika in od aktivnosti do nosečnosti. Zelo pomembno je, če je ženska aktivna že preden je sploh zanosila, saj se tako aktivnost, ki dobro vpliva na človekovo zdravje, v nosečnosti samo nekoliko prilagodi.

Strokovnjaki priporočajo, da se naj nosečnice lotevajo le lahke telesne vadbe, večjim telesnim naporom pa se je bolj izogibati.

Nosečnice, ki skozi celotno nosečnost ostajajo aktivne, bolj vitalne, polne življenja, bolj razpoložene, vesele, ne pridobivajo nepotrebne dodatne telesne teže, so fizično in psihično bolje pripravljene na porod ter hitreje okrevajo po njem in hitreje povrnejo prednosečniško podobo.

vadba_med_nosenostjo.jpg

Vadba pod strokovnim nadzorom

Pri vodenih vadbah pod strokovnim nadzorom za nosečnice je največ pozornosti namenjeno:

  • lajšati bolečine v ramenih in v zgornjem delu hrbta, olajšati bolečine v križu,
  • okrepiti mišice medeničnega dna, ki pomagajo, da medenično dno ne popusti in da si nosečnica po porodu prej opomore,
  • vsebovati vaje za krepitev rok, ki bodo lažje dvigovale otroka, in vaje za krepitev nog, da bo bodoča mamica pripravljena na vse napore,
  • spremembam v skeletnem sistemu,
  • spremembam v mišičnem sistemu (obremenitev določenih mišičnih skupin, zlasti trebušnih mišic in mišic medeničnega dna; zakrčenost določenih mišičnih sklopov zaradi povečane teže telesa in premika težišča),
  • hormonskim spremembam,
  • kardio-vaskularnim spremembam (povišan utrip, povečana količina krvi v telesu, toda nižji krvni tlak),
  • spremembam dihal,
  • spremembam sečil,
  • spremembam v reproduktivnih organih.

Pilates za nosečnice

Med različnimi vadbami za nosečnice je zelo priljubljen pilates, saj je le-ta primeren za nosečnice ne glede na to, v katerem mesecu se nahajajo. Pilates je primeren tako za prej aktivne bodoče mamice, kot tudi za začetnice. Na vadbi se bodoče mamice osredotočijo na pravilno telesno držo. Okrepijo globoko trebušno mišico, ki zagotavlja zaščito sklepom, hrbtenici in medenici. Prav tako se naučijo pravilno stiskati mišice medeničnega dna. Vzdržujejo telesno pripravljenost, ki je zelo pomembna za porod, omogoča pa tudi hitrejše okrevanje po porodu. Z redno telesno vadbo nosečnice poskrbijo, da bo naraščanje telesne teže nadzorovano.

Pilates za nosečnice je prilagojen potrebam nosečnic. Sestavljena je iz uvodnega dela (ogrevanje in dinamično raztezanje), osrednjega dela vaj za izboljšanje zmogljivosti mišic, za pospešitev krvnega obtoka in vaj za lokalno mišično vzdržljivost, stabilizacijo hrbtenice in medenice ter zaključnega dela (raztezanje, sproščanje).


Število ogledov strani: 3248

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtjohana
Kaj danes za zajtrkanasteele
malo za hecrajko0028
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Dnevna potreba po energiji

kg
cm
let

Več formul »