Palice v roke in v naravo!

Nordijska hoja

zdravje: gibanje in športna prehrana / Gibanje, avtor: hlebpet 

Vsi poznamo rek, da je zdrav duh doma v zdravem telesu. In kakšen je recept za trdno zdravje? Zdrava in uravnotežena prehrana brez pretiravanja, počitek, sprostitev in zadostna količina gibanja.

Poleti, ko so dnevi dolgi in topli z lahkoto najdemo nekaj, s čimer se zamotimo, zato hitro zanemarimo rekreacijo. Torej palice v roke in pot pod noge z dobrim učiteljem nordijske hoje!

ENA NAJBOLJ VARNIH OBLIK VADBE

Nordijska hoja izvira, kot pove že njeno ime, z nordijskih dežel, natančneje Finske, kjer je skoraj nacionalni šport. Njen sloves pa ji je odprl vrata ne samo v druge skandinavske dežele, temveč svoj zmagoviti pohod nadaljuje še po Avstriji, Nemčiji, Italiji in Sloveniji.

Nordijska hoja velja za eno izmed najbolj učinkovith in varnih telesnih aktivnosti. To je idealna oblika rekreacije, saj pri njej ohranjamo vzdržljivost in telesno kondicijo, hkrati pa je enostavna, prijetna in primerna za vse starostne skupine. Potrebujemo le zadostno količino dobre volje, vremenu in letnemu času primerna oblačila in obutev, palice za nordijsko hojo in dobrega učitelja.

Nordijska hoja je primerna za vse, ki bi se radi več gibali in živeli bolj aktivno. Primerna je za vse starosti.

NAUČITE SE PRAVILNE TEHNIKE NA TEČAJU

Vsekakor je priporočljivo, da se začetniki nordijske hoje, če želijo res izkoristiti vse potenciale te rekreacije, pridružijo kateremu od tečajev, da se naučijo pravilne tehnike. Nordijska hoja je namreč hoja s posebnimi palicami, vendar pa niso dobre kar vse palice, temveč moramo za pravilno in popolno vadbo uporabljati le tiste palice, ki so namenjene nordijski hoji.

Pravilna velikost in varnost sta najbolj pomembni lastnosti, ki jih moramo upoštevati pri nakupu palic, saj med hojo del teže prenašamo nanje. Palice za nordijsko hojo imajo posebno ergonomsko obliko, ki omogoča učinkovito gibanje, zato mora biti lahka, čvrsta in zelo vzdržljiva. Izredna lahkost palic in zanesljivost opore pri odrivu sta pri palicah na prvem mestu.nordijska_hoja.jpg

Z UPORABO PALIC LAHKO UČINEK VADBE POVEČAMO ZA 40 ODSTOTKOV

Palice so izjemnega pomena, saj omogočajo, da pri hoji uporabljamo tudi mišice trupa in rok, kar pomeni, da lahko učinek vadbe povečamo kar za 40% v primerjavi z običajno hojo.

Nordijska hoja izboljšuje aerobno vzdržljivost, telesno gibljivost in moč ter krepi dihala, srce in ožilje. Z njo lahko zmanjšamo bolečine v hrbtu, rokah in ramenih ter izboljšamo slabo telesno držo. Izgubimo lahko tudi odvečne kilograme in si pomagamo pri vzdrževanju želene telesne teže.

PO VADBI ŠE V SAVNO

Z nordijsko hojo si krepimo naš imunski sistem, živce in srce, pospešujemo prebavo in znižujemo krvni pritisk. Učinkovito lahko tudi razstrupljamo telo in pospešimo krvni obtok, pomaga pa tudi pri kroničnem bronhitisu in revmi. Če pa si po vadbi nordijske hoje privoščimo še savno, pa bomo, zaradi blagodejnih učinkov savne, učinke nordijske hoje še okrepili.

ZELO PRILJUBLJENA TUDI MED ŠPORTNIKI

Vedno bolj jo odkrivajo tudi športniki, ki z njo nadgradijo svoje kondicijske treninge in vsi, ki preprosto uživajo v lepotah narave.

Z njo lahko zelo učinkovito preženemo stres in se sprostimo v čudoviti naravi, stopimo kak kilogram in privabimo občudujoče poglede. Primerna je tudi za tiste, ki so bili poškodovani, se borijo z osteoporozo ali pa zgolj še niso našli idealne vadbe zase.


Število ogledov strani: 3895

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrttedyka
Kaj danes za zajtrkŠpelais
malo za hecrajko0028
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Dnevna potreba po energiji

kg
cm
let

Več formul »