Južnoafriška kuhinja

članek: kulinarika, avtor: Dr. Fu Manču

Južna Afrika doživlja svoje stoletje. Nogometne reprezentance se bodo po koncu prvenstva vrnile domov, prebivalci sveta pa so se začeli zanimati zanjo, za njene plese, navade, trobila in seveda tudi za kulinariko.

Foto: Fotolia
Biltong, posušeno mesoFoto: Fotolia

Mirno lahko rečemo, da je južnoafriška kulinarika med najbolj pestrimi ali morda celo najbolj pestra na svetu. Včasih ji rečejo »mavrična kuhinja«. Da razumemo njeno kulinarično raznolikost, moramo poseči v njeno zgodovino. Deželo so naseljevala črnska plemena Zulu in Bantu, nato so prihajali valovi naseljencev z vseh strani sveta. Prišli so Nizozemci (Buri), nato Angleži, Nemci in Francozi, kot služabniki ali celo sužnji so se priselili Malajci, Javanci in Indijci. Vsa ta ljudstva so prinesla svoje jedi in jedilne navade, ki so se začele zlivati v enotno južnoafriško kuhinjo, čeprav višji sloji še danes uživajo drugačno hrano kot nižji. Nove restavracije niso spodrinile domačih, npr. Sur in Dolce lokalov. Kasneje so se začele odpirati še arabske, kitajske, kongoške in japonske restavracije. V zadnjih desetletjih pa so vdrle v deželo fast food restavracije, kot so McDonald in Kentucky fried chicken, čeprav z njimi uspešno tekmujejo domače Nando in Steers restavracije.

Izvirne domačinske kuhinje so revnejše, ker so v obdobju kolonializma črnskemu prebivalstvu omejili zemljo, ki so jo smeli obdelovati. Čeprav so domačini lovili tudi divjad ter gojili ovce in koze, je prevladovala na jedilnikih pretežno govedina. Glavna jed pa je bila koruzna kaša, največkrat postrežena z mesom na žaru, tudi bučami, zeljem in fižolom. Zatem so se pridružili pšenica, riž in sladkor, danes pa piščanci, paradižnik in mnoge začimbe. Posebnost je cupe dutch kuhinja, ki uporablja zelo veliko različnih začimb. Bobotie je južnoafriška jed malajskega izvora, sestoji iz zmletega odišavljenega mesa, rozin in z jajčno skorjo. Indijci so prinesli chatni in mnoge slaščice. Tipične južnoafriške jedi so kislo mleko (amasi), posušeno meso (biltong), klobasa na žaru (boerevors), cmoki, nadevani s curreyjem in kruhom, chutney, mesne kroglice (frikikadelle), piščančja pita (hoenderpastei), jed, narejena iz kuhinjskih ostankov in odpadkov (mala magodu), marelčni puding (malva puding), jed iz posebnih črvov (mashonzha), mlečna slaščica (melktert), bučja jed (pampoenkoekies), kruh, pečen na žerjavici na železnem pladnju (potbrood), nadevana in pečena indijska slaščica, jed iz bele koruze in sladkorja (samoosa), prekajena divjačina (braaied), meso na palčicah, pečeno na žaru (sosaties), afriška solata, v kateri prevladuje koruza (umphokoqo), pivo iz fermentirane koruze (umqombothi), meso, dušeno s cvetjem.

Tako, če vas bo pot zanesla v Južno Afriko (tudi ko ni nogometa), boste vedeli, kaj naj naročite v restavraciji. Če boste pravilno izbrali, boste uživali.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecsijasaja
Kaj danes za zajtrkmafita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti