Kulinarika.net - članek: Vino verde

Vino verde

članek

Septembra je bila v Torontu vlika preizkušnja portugalskih vin, ki so v Sloveniji bolj malo znana. Najbolj znano in priljubljeno doma in v tujini je belo vino verde (Vinho Verde), čeprav ime pomeni "zeleno vino", pa ne zaradi barve, temveč zaradi svežega in mladostnega okusa. Vinho Verde je vinska regija v provinci Minho na severozahodu dežele med rekama Minho in Duoro blizu španske meje. Regija je označena kot DOC (Demoninacao de Oritgem Fontrolada), ki je oznaka za najviško kvaliteto njenega vina. To vino ne pridelujejo iz znanih vrst grozdja, kot so chardonnay, pinot gris ali riesling, temveč njegovi proizvajalci ponosno segajo po domačih vrstah, kot so alvarinho, loreiro, trahadura, azal, pedena, da omenim le najpomembnejše vrste.

Vino verde ima zelo veliko stopnjo kisline, je zelo živahno in osvežujoče in diši po cvetju in sadežih, kar pa začne po enem letu počasi izginjati, zato ga pijemo kar se da mladega. Najboljše je suho vino, ki dolgo ne izgubi nežno aromo in svežino. Zanimivo je, da grozdje vzgajajo po drevesih v obliki tudi nam znane pergole, zato ob trgatvi potrebujemo lestev. Glavni vzrok je vreme, ker pade v regiji veliko dežja in nizko grozdje bi bilo izpostavljeno gnitju. Ljudje pravijo: "Če ravno ne dežuje, bo pa vsak čas začelo."

Zgodovina vina verde sega nazaj v 14. stoletje.

Opišimo glavna vina z znamkami vinho verde.

Aveleda 2004. To vino je narejeno iz grozdja trojadura, loureiro, pedena in azal. Ima čisto svetlo barvo, vonj po citrastem sadju, ogromno kisline in nekoliko prekratek zaključek. Je zelo osvežujoče. Vsebuje 9,5% alkohola in je idealen aperativ. Prilega se solati in fini morski hrani.

Alvedera alvarinho 2004. Pridelujejo ga le iz grozdja alvarinho, ki je najpomembnejša vrsta grozdja. Ima bledo slamnato barvo, močno cvetno vonjavo z dodatkom vonja tropskih sadežev, je osvežujoče in ima odlično kislino. Fermentirajo ga v tankih kovinskih sodih, vrenje pa traja ves mesec, kar ohranja svežino in sadnost vina. Vsebuje 12,5% alkohola. Zraven se prilegajo okusne ribe in morski sadeži.

Casal garcia 2004. Vino pripravljajo iz treh vrst grozdja: trajadura, loureiro, azal. Ima čisto svetlo barvo, saden okus z močno cvetno aromo, osvežujočo kislino in dolg zaključek. Zame je casal garcija najboljše vino verde. Priporočam ga k ribam in morskim sadežem. Ima 9,5% alkohola, najprimernejša temperatura serviranja je 8-10 stopinj.

Aveleda loureiro 2004. Narejen je le iz grozdja loureiro, ima svetlo slamnato barvo s cvetno aromo in priokusom limone ter osvežijoč dolg zaključek.

Ko kombiniramo vino verde z jedmi, se izogibamo preveč bogati morski hrani (kot sta npr. losos, jastog), ker potem hrana prevlada vino, ki lahko postane "tanko" in vodeno. Prav zaradi svoje lahkosti in ponavadi nizke alkoholne stopnje je to vino prijetno tudi brez hrane, npr. v kakšni senci v vročem dnevu na terasi ali na vrtu. Še posebno na vrtu za hišo moramo poskrbeti, da imamo prpravljeno kakšno rezervno steklenico. Cena je kar se da ugodna, odvisna od kraja nakupa, sicer pa se suče med 5-9 Evri.

Pa na zdravje! Drugič kaj več, a kolikor je vsebina za vas dovolj zanimiva.

Drago Rožič
Connoiser za vino, pivo in žgane pijače,Toronto, Kanada


Število ogledov strani: 4705

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?naor
MOJ vrtvegetar
malo za hecvegetar
Kaj danes za zajtrkzdravka
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti