kuhanje,pečenje,poletje,brez glutena,vegetarijanstvo,glavne jedi,zelenjavne jedi,kosilo,slovesnost,večerja

Polnjeni jajčevci z začinjeno jogurtovo omako

Poletna mediteranska specialiteta, ki bo navdušila.

Krepko  
Polnjeni jajčevci z začinjeno jogurtovo omako
    zelenjavne jedi
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 2 uri 2 uri
  •  
  • Zanimivosti

Poletna pečena in polnjena zelenjava se šopiri in očara v kuhinjah Mediterana, južnega Balkana, Orienta, Bližnjega vzhoda in severne Afrike. Vsaka ima svoje kulinarične posebnosti, zelišča in začimbe, ki obogatijo te omamne jedi. Nadevi so lahko mesni, zelenjavni, z žiti, s stročnicami, z gobami, s skuto ali s siri…

Med vsemi različicami jedi in receptov z jajčevci so prav pečeni na žaru ali v pečici najbolj slastni! Zunanja stran jajčevcev pri peki lepo zažari, notranjost postane svilnato gladka, vonj in okus tega vsestranskega živila vsakič presenetita v svoji polnosti.

Aromatičnemu nadevu, ki ga bomo pripravili z zeleno lečo, papriko, paradižnikom… pa bo začinjena jogurtova omaka dodala osvežilno noto.

Sestavine

Količina: za 4-6 porcij

2 velika jajčevca ali 3 srednje veliki

oljčno olje

Za lečin nadev:

150 g zelene leče

1 velika čebula oz. 2 manjši

3 stroki česna

1 velika rdeča paprika

2 jž paradižnikove paste ali pretlačenih vloženih pelatov

1 jž medu

1 jž sladke paprike v prahu

½ jž dimljene paprika v prahu (po okusu)

½ čž kajenskega popra

1 čž soli

1 jž stisnjenega limoninega ali limetina soka

začimbe: lovorov list, muškatni orešček, timijan

Za nadev 2:

2 srednje velika, na koščke nasekljana paradižnika

Za začinjeno jogurtovo omako:

300 g BIO jogurt Krepki suhec s 3,2% m.m.

1 jž oljčnega olja

1/2 limone ali limete (stisnemo sok)

nasekljana sveža poprova meta

2 stroka česna

1 ščepec soli

1 ščepec popra

Za okrasitev:

šopek nasekljanega svežega peteršilja

Postopek

1. Najprej pripravimo lečino omako:

Zeleno lečo za par ur namočimo, nato vodo odlijemo. Kuhamo jo skupaj z lovorovim listom v osoljeni vodi. Ko zavre, zmanjšamo ogenj in kuhamo približno 10 minut, dokler se leča ne zmehča. Če je predhodno ne namočimo, se kuha približno 20 minut.

Medtem v blenderju ali sekljalniku pripravimo omako! Čebulo, česen, rdečo papriko, paradižnikov pire (ali vložene pelate), med, sol, kajenski poper, sladko in dimljeno papriko v prahu ter limonin sok zmiksamo v homogeno pasto, dodamo timijan in muškatni orešček. Lečo dobro odcedimo in vmešamo v pripravljeno omako.

2. Nato pripravimo jajčevce:

Jajčevce operemo, po dolžini prepolovimo, pecljev ne odstranimo. Z žličko postrgamo sredico, toda ne preveč, saj je mora še za 1 cm ostati nad olupkom.

Notranji del shranimo. Polovice jajčevcev zložimo v namaščen pekač, malo po vrhu osolimo in 10 min. pečemo pri temperaturi 220°C.

Notranji del jajčevcev enakomerno nasekljamo na drobne koščke in jih na hitro popražimo na oljčnem olju, pražimo le toliko, da zadišijo in se zmehčajo. Primešamo jih lečini omaki.

Svež paradižnik narežemo na manjše koščke in ga odcedimo.

Temperaturo pečice zmanjšamo na 180°C, jajčevce napolnimo z lečino omako in nasekljanimi paradižnikovimi koščki. Na srednji višini pečice, pri običajni peki, pečemo polnjene jajčevce še 30-35 min.

3. Medtem pripravimo jogurtovo omako:

V posodi za mešanje zmešamo jogurt, nasekljano svežo meto, oljčno olje, limonin ali limetin sok, sol in poper. Dodamo stisnjen ali nariban česen. Pomešamo in po potrebi in okusu dodamo sol ali limonin oz. limetin sok.

Polnjene jajčevce postrežemo sveže pečene ali hladne. Potresemo jih s svežim peteršiljem in prelijemo z začinjeno jogurtovo omako. Jedo se kot samostojna jed, priloge ni potrebno pripravljati.

Dober tek!

Namig:

Jogurt lahko nadomestimo tudi s kefirjem, s tem dobimo dodano vrednost funkcionalnega živila.

Svežo meto v jogurtovi omaki lahko spustimo ali pa zamenjamo s kakim drugim svežim zeliščem, npr. z baziliko, s pehtranom ali z drobnjakom.

Zeleno lečo lahko zamenjamo z rjavo ali črno lečo in jed pripravimo po enakem postopku. Ne nadomeščajmo je z oranžno oz. rdečo lečo, saj le-ta prehitro razpade in je zato bolj primerna sestavina za kremne juhe ali namaze. Leča v receptu naj bo do mehkega skuhana, a naj ohrani strukturo.

Vodo, v kateri smo kuhali lečo skupaj z lovorjevim listom, lahko shranimo in jo uporabimo kot jušno osnovo za razne omake, prikuhe ali mineštre.


Opombe

Recept je pripravila Mlekarna Krepko. Izvirni recept lahko najdete na tej povezavi.

SPONZORIRANO SPOROČILO

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!
Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.