Kulinarika.net - začimba: Citrusi, agrumi, citronovci

Citrusi, agrumi, citronovci

ID: 17, lat.: Citreae, nem.: Zitrusfrucht

Citrusi predstavljajo zelo širok rod sadežev, ki rastejo kot grmovja ali drevesa v tropskih ali subtropskih krajih z vedno zelenimi, koničastimi, elipsastimi listi.

Želite »poslati« svojo fotografijo začimbe?

Opis

Razen limon, pomaranč pa morda še grenivk, ki jih v glavnem poznamo pri nas, obstajajo mnoge druge vrste in sorte. Rod citrus izvira iz jugovzhodne Azije. Med njimi so:

Citrus aurantifolia iz Indije
Citrus maximo, velika grenivka iz Malajske
Citrus medica, limona iz Indije
Citrus reticulata, mandarina iz Kitajske
Citerusa trifoliata iz Koreje
Citrus Austalasica, “prstna” limeta iz Avstralije
Citrus Australis, avstralska okrogla limeta
Citrus glauca, puščavska limeta
Citrus halimii iz Tajske in Malajske
Citrus Clementines s tanjšim olupkom kot pomaranče
Citrus sinensis je sladek križanec in se veliko uporablja v jedeh

Križanci so tudi: Citrus maximo, Citrus natsudaidai, Citrus paradisi ali grenivka.

Med pomarančami omenjamo: Bitter Orange ali grenka pomaranča, Citrus sinensis ali krvava pomaranča in pa vsaj še sto drugih vrst ali sort citrusov oziroma mandarin, tangarin in limet, ki jih še nismo našteli.

 

Gojenje

Potrebujejo sonce in toplo klimo, čeprav jih večina prenese tudi -2 stopinji. Dozorevajo v različnih letnih časih, tangarine celo pozimi. Rastejo v Sredozemlju, Avstraliji, Južni in severni Afriki, na Bližnjem vzhodu, v mnogih delih južne Amerike, v Kaliforniji, Italiji, Grčiji, Španiji, na Hrvaškerm in slovenskem Primorju.

 

Uporaba

Citruse uživamo sveže, iz njih stiskamo sokove in pripravljamo marmelade. Ker bi bile marmelade zelo grenke, jih posebej sladkamo in dobimo pomarančni jam. Sokovi se marsikdaj dodajajo jedem, prav tako nastrgana lupina - pazimo, da ni poškropljena s pesticidi, zato je dobro, da si preskrbimo čiste, ki jih lahko tudi posušimo.

Grenivke najprej dobro olupimo, lahko jih uživamo s posebno žličko, ki jih izdelujejo prav v ta namen.

V kulinariki ima pomembno vlogo limeta, manjši kroglast sadež z značilnim okusom, ki raste v tropskem podnebju. Najprej je zelen in kasneje rumen, uporabljamo pa oba, zlasti v neevropskih kuhinjah. Limete ni mogoče nadomestiti niti z limono, nekoliko podoben okus pa imajo citronasti timijan, melisa in limonina trava.

Iz limon izdelujejo citronat bodisi kot ekstrakt v obliki kristalov ali pa posušen ali kandiran. Citronat se uporablja skoraj izključno kot začimba v čajih, napitkih in za peko.

 

Zdravilni učinki

Vsi citrusi vsebujejo veliko vitamina C, zato so primerni za krepitev organizma. Zaradi tega vitamina so tudi preizkušeno sredstvo proti skorbutu, za katerega je značilna velika utrujenost in krvavenje iz ust.

 


Število ogledov strani: 9721

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
Kaj danes za zajtrkKuharicaVilca
malo za hecpikec85
MOJ vrtrdkapica
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti