Kulinarika.net - začimba: Piment

Piment

ID: 100, Lat.: Pimenta officinalis in Pimenta dioica, ang.: allspice in Jamaica pepper, nem.: Neugewurz

Piment je zimzeleno drevo, ki zraste več kot 10 metrov. Ima podolgovate, zaostrene liste, in majhne bele cvetove. Jagodičasti plodovi niso povsem okrogli, merijo 10 mm in nimajo peclja.  

Želite »poslati« svojo fotografijo začimbe?

Opis

Jagode naberejo, preden dozorijo. Njihova barva je nekje med rjavo, rdečo in rumeno, površina pa je hrapava. Plod ima dva prekata in v vsakem je zrno. Imajo vonj po klinčkih, muškatu in cimetu, okus nekoliko spominja na poper. Vsebuje eterična olja, največ je eugenola. 

Gojenje

Piment je tropska rastlina. Največ ga gojijo na Jamajki, Kubi in Trinidadu, manjšo količino tudi v Indiji. Presajeno drevo ne rodi več plodov. Ko jih poberejo, jih posušijo v posebnih pečeh. Posamezno drevo rodi do 40 lg suhih plodov. 

Uporaba

Vlagajo ga v kvaše in marinade, juhe, nekatere mesne omake, dodajajo dušenemu mesu, ribjim jedem krvavicam, salamam in nekaterim vrstam drobnega peciva, curryju in ribam v konzervah. Lahko ga mešamo s klinčki, ingverjem in cimetom. Ker je močna začimba ga dodajamo previdno. S pimentom začinjajo mnoge likerje, npr. stondsdorfer in aromatique. Pimentovo olje uporablja kozmerična industrija.

Zgodovina

Najprej so ga opisali spremljevalci Krištofa Kolumba. Ker so jagode podobne popru, so menili, da so odkrili poprovec. Ko pa so spoznali, da je drugačen, se niso več zmenili zanj, zato je v Evropo prišel razmeroma pozno, šele v 17. stoletju.

Zdravilni učinki

Piment naj bi pospeševal tek.

Zanimivosti

Angleži mu pravijo allspice, ker nasj bi od vsake začimbe pobral nekaj. Beseda piment pa izvira iz španske besede pimienta, ki pomeni poper.


Število ogledov strani: 44623

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
MOJ vrtvegetar
malo za hecvegetar
Kaj danes za zajtrkzdravka
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti