božič,novo leto,velika noč,pečenje,kruh

Prepletena potica s čemažem

prva pomladanska potica

Prepletena potica s čemažem
    sladice: potice
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 45 minut 45 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Sestavine za testo:

½ kocke kvasa Fala

23 dag pirine moke

20 dag bele moke

1,25 dl mleka

1 jajce

1 velika žlica sladkorja

2 veliki žlici kisle smetane

2 žlici olja

1 mala žlička soli

Nadev:

20 dag kisle smetane

10 dag skute

20 dag sira

1 jajce

pest listov čemaža

drobtine po potrebi

Postopek

Priprava:

V posodo odmerimo sol in obe vrsti moke. V mleku raztopimo kvas Fala in ga prilijemo k moki, dodamo sladkor, kislo smetano in jajce ter zamesimo testo. Med mešanjem dodajamo olje po kapljicah. Ko je testo dobro premešano in se sestavine povežejo med seboj, ga pokrijemo s folijo in damo na toplo vzhajati.

Tik pred koncem vzhajanja pripravimo nadev: čemaž operemo, osušimo in narežemo na tanke rezance. Kislo smetano zmešamo z jajcem in skuto, sir naribamo.

Vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo in pustimo počivati nekaj minut. Nato testo razvaljamo na pravokotnik, ga premažemo z nadevom iz kisle smetane, potresemo z nasekljanimi listi čemaža in naribanim sirom ter zvijemo v zavitek. Zavitek po dolžini prerežemo na dva dela – zarežemo na sredini zavitka približno en cm od gornjega roba in razpolovimo zavitek do konca, tako da se obe polovici zavitka na gornji strani še držita skupaj. Nato oba dela zavitka med sabo prepletemo in tako spleteno potico položimo na pekač. Premažemo jo s stepenim jajcem in pustimo ponovno vzhajati. Čez približno 20 minut potico prestavimo v vročo pečico in pečemo približno 40 minut pri 180 stopinjah.


Opombe

SPONZORIRANO SPOROČILO

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!
Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.