potica, orehi, velika noč, orehova potica, potratna potica,,velika noč,pečenje,jesen,pomlad,zima,vegetarijanstvo,sladice,slovesnost,Katere 4 jedi ne smejo manjkati na velikonočni miz,VEDNO SPAR,Zajec ne nosi jajc!,Zakaj je Velika noč vsako leto na drug datum?

Potratna potica (potica torta)

Če vam zvijanje potice ne gre najbolje, je ta potica kot naročena za vas

Spar Slovenija   6.3.2024
2024-03-06
Potratna potica (potica torta)
    sladice: potice
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 3 ure 3 ure
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Za testo:

525 g moke

350 ml mleka

25 g kvasa

4 žličke sladkorja

1/2 žličke soli

85 g masla

Za biskvit:

4 jajca

150 g sladkorja

130 g moke

1 žlička pecilnega praška

1 žlička olja

4 žličke vode

2 žlički kakava

Za 1. nadev:

500 g mandljev

500 g sladkorja

4 jajca

Za 2. nadev:

500 ml mleka

200 g kokosa

3 žlice pšeničnega zdroba

Postopek

Testo:

1. Kvas raztopimo v 100 ml mlačnega mleka, dodamo 1 žlico sladkorja in pustimo na toplem 10 minut, da naraste. Moko, sol in preostale 3 žlice sladkorja temeljito premešamo. Dodamo preostalo mlačno mleko, vzhajan kvas, rumenjak in vse skupaj premešamo.

2. Ko so vse sestavine dobro sprimejo, dodamo mlačno stopljeno maslo in zamesimo gladko testo. Pokrijemo ga s kuhinjsko krpo in pustimo počivati na toplem približno 1 uro, da vzhaja.

Biskvit:

1. Biskvit napravimo tako, da z električnim mešalnikom beljake stepemo v trd sneg. Dodajamo eno po eno žlico sladkorja in ves čas skrbno mešamo, da se sladkor popolnoma raztopi. Nato vmešamo rumenjake. Dodamo moko, pomešano s pecilnim praškom, olje, vodo in vnovič skrbno premešamo.

2. Zmes razdelimo na 2 enaka dela. V enega vmešamo kakav. Oba biskvita pečemo v pekaču (30 x 18 cm), obloženem s peki papirjem in premazanim z maslom. Vsakega posebej 20 minut pečemo na 180 °C.

Nadev:

1. Zmlete mandlje zmešamo z drugimi sestavinami za mandljev nadev. Za kokosov nadev pa vse sestavine temeljito premešamo in kuhamo, dokler se ne zgosti. Pekač namažemo z maslom.

2. Vzhajano testo razvaljamo tako, da je večje od pekača (30 x 18 cm), in z njim prekrijemo pekač, da gre prek robov. Na prvi sloj testa damo polovico mandljevega nadeva. Prekrijemo ga z belim biskvitom in ga premažemo s kokosovim nadevom.

3. Na kokosov nadev položimo kakavov biskvit in ga premažemo s preostalim mandljevim nadevom. Po zadnjem namazu zapognemo robove testa navznoter, da celotno zgornjo površino prekrijemo z vzhajanim testom. Pustimo počivati 15 - 20 minut, za tem pa 1 uro pečemo na 180 °C.

4. Pečen kolač pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo, nato pa ga narežemo na večje kocke in postrežemo.


Opombe

Nasvet: Pečeno potico lahko premažete z raztopljenim maslom in posujete z narezanimi lešniki ali orehi.

SPONZORIRANO SPOROČILO

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!
Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.