božič,martinovo,novo leto,velika noč,pečenje,sladice,slovesnost

Bučna zvezdica z orehi

Z zvezdico boste uspeli pričarati še posebej slovesni videz vaše praznične mize, z orehovim nadevom pa boste s sestavinami še okrepili prvi vtis.

Bučna zvezdica z orehi
    sladice: potice
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 4+ ur 4+ ur
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Testo:

½ kocke svežega ali ena vrečka suhega kvasa Fala

450 g moke

180 g mleka

70 g masla

50 g grškega jogurta

50 g pečene hokaido buče

30 g sladkorja

2 rumenjaka

1,5 male žličke soli

Nadev:

200 g mletih orehov

50 g pečene hokaido buče

50 g mleka

1 beljak

1 žlica ruma

½ limone (sok in lupinica)

Postopek

Kvas Fala raztopimo v mleku in ga prilijemo k moki ter damo ostale sestavine brez maščobe. Zamesimo kvašeno testo; najprej mešamo počasi in med mešanjem postopno dodajamo zmehčano maslo. Na koncu mešamo deset minut na najvišji hitrosti, da postane testo gladko. Zatem posodo pokrijemo s folijo in pustimo testo na toplem vzhajati.

Med vzhajanjem pripravimo nadev. Z vrelim mlekom prelijemo orehe, primešamo vroč bučni pire in dodamo vse ostale sestavine, da dobimo gladek nadev.

Vzhajano testo stresemo na pult, pregnetemo, razrežemo na štiri enako težke kose in pustimo počivati nekaj minut. Vse kose spočitega testa razvaljamo v obliko kroga. Prvega položimo na pekač, ga premažemo z nadevom in prekrijemo z drugo plastjo testa, namažemo in nadaljujemo do konca – na vrhu je testo. Na sredino kroga položimo manjši obroček in od obročka proti robu razrežemo na šestnajst delov (najprej na štiri, potem vsakega na pol in potem še enkrat vsakega na pol). Vsak izrezan del trikrat zavrtimo okrog osi; vsak par v nasprotni smeri – en del v levo, drugega v desno in zatem oba dela na koncu združimo v konico ter tako dobimo prvi krak zvezde. Nadaljujemo do konca.

Oblikovano zvezdo porijemo in pustimo na toplem vzhajati.

Ko je zvezda vzhajala, jo premažemo s stepenim jajcem in poljubno okrasimo. Nato jo prestavimo v vročo pečico. Pečemo jo približno 40 minut na 180 °C.


Opombe

SPONZORIRANO SPOROČILO

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!
Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.