piškoti, linške oči, lincerji, linški piškoti, marmelada, prazniki,božič,martinovo,miklavževo,novo leto,velika noč,pečenje,jesen,zima,vegetarijanstvo,sladice,slovesnost,Božična večerja in običaji po svetu,Decembrski prazniki in kulinarika,Katere 4 jedi ne smejo manjkati na velikonočni miz,Novoletna kulinarika po svetu,VEDNO SPAR,Zajec ne nosi jajc!,Zakaj je Velika noč vsako leto na drug datum?

Lincerji

Linški piškoti ali linške oči so obvezna sladica na vsaki praznični mizi.

Spar Slovenija   12.12.2023Izvor: Linz, Avstrija
2023-12-12
Lincerji
    sladice: piškoti
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 4+ ur 4+ ur
  •  
  • Zanimivosti

Lincerji ali linški piškoti so ena izmed najbolj priljubljenih vrst piškotov, ki jih pečemo za božične in novoletne praznike. So značilni po tem, da so sestavljeni iz dveh plasti testa, med katerima je marmelada, in da imajo na zgornji plasti luknjo, skozi katero se vidi marmelada. Ime lincerji izhaja iz avstrijskega mesta Linz, kjer naj bi nastali v 17. stoletju. Lincerji so preprosti za pripravo, vendar zelo okusni in krhki. V tem receptu vam bomo pokazali, kako jih lahko spečete doma in navdušite svoje goste.

Sestavine

500 g gladke bele moke

1/2 pecilnega praška

350 g masla

220 g sladkorja v prahu

100 g mletih orehov

6 žlic mleka

1 naribana lupinica limone SPAR NATUR*PUR

Sladkor v prahu za posip

Marmelada gosta

Postopek

Moko presejemo in ji primešamo pecilni prašek. Dodamo na kocke narezano maslo sobne temperature, sladkor v prahu, mlete orehe, mleko in limonino lupinico.

Vse sestavine zgnetemo v gladko testo, ga zavijemo v prozorno živilsko folijo in prestavimo v hladilnik. Počiva naj vsaj tri ure, da se zares dobro ohladi.

Hladno testo razvaljamo na rahlo pomokani deski ali na papirju za peko. Iz testa z modelčkom v obliki rožice izrežemo piškote. Polovici piškotov na sredini izrežemo še luknjo za marmelado z majhnim modelčkom. Medtem ko del testa valjamo in izrezujemo, pustimo preostalo testo v hladilniku, da se na sobni temperaturi ne zmehča.

Piškote pečemo pri 180 °C od 10 do 12 minut, da se samo rahlo zlato obarvajo.

Ohlajene piškote z luknjo potresemo s sladkorjem v prahu, cele polovičke pa namažemo z marmelado in obe polovici zlepimo skupaj.


Opombe

Namig: Na sredini piškota je marmelade lahko malo več: tako bo krasno zapolnila luknjico zgornjega, ko bomo polovički »zlepili«. Ne pa preveč, sicer se bodo lincerji zlepili tudi med sabo, ko jih bomo naložili v škatlo.

Marmelada naj bo srednje gosta, da ne bo tekla ven. Leaneen priporoča tako, ki ima tudi lepo rdečo barvo: šipkova, malinova, jagodna …

Avtor recepta je Nina Kastelic - Leaneen

SPONZORIRANO SPOROČILO

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!
Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.