piškoti, candy cane piškoti, prazniki, pecivo, enostavni piškoti, dežnički,,božič,novo leto,pečenje,zima,vegetarijanstvo,sladice,slovesnost,Božična večerja in običaji po svetu,Decembrski prazniki in kulinarika,Novoletna kulinarika po svetu

Candy Cane piškoti

Piškoti, ki ne smejo manjkati na praznični mizi

Spar Slovenija   14.12.2023
2023-12-14
Candy Cane piškoti
    sladice: piškoti
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 3 ure 3 ure
  •  
  • Zanimivosti

Candy Cane piškoti so slastni in praznični piškoti, ki spominjajo na sladkorne palčke, ki krasijo božično drevo. So hrustljavi in masleni, z rdečimi in belimi progami, ki jih naredimo iz dveh vrst testa. Testo je preprosto za pripravo, saj potrebujemo le osnovne sestavine, kot so moka, sladkor, jajce, maslo, vanilja in rdeče barvilo. Testo nato razdelimo na dva dela, enega obarvamo z rdečo barvo, nato pa iz obeh oblikujemo tanke palčke, ki jih prepletamo med seboj. Piškote pečemo v pečici, dokler se ne zlato zapečejo, nato pa jih pustimo, da se ohladijo. Candy Cane piškoti so odlični za okrasitev praznične mize ali za darilo svojim najdražjim.

Sestavine

Količina: 25-35 piškotov

230 g surovega masla sobne temperature

200 g sladkorja v prahu SPAR

1 srednje veliko jajce

1 žlica vanilijevega ekstrakta SPAR NATUR*PUR

430 g pšenične moke tip 500

2 žlici pšenične moke tip 500

1 žlica rdečega barvila (več manj po želji)

Postopek

V večji posodi zmešajte maslo in sladkor v prahu. S pomočjo kuhinjskega robota ali ročnega mešalnika kremasto vmešajte, dokler ne nastane gladka krema - par minut.

Dodajte jajce in vaniljev ekstrakt ter premešajte, da nastane enotna zmes.

Dodajte 430g moke in premešajte samo toliko, da se vse poveže, da ni več sledu moke.

Polovico testa vzemite iz posode, oblikujte v disk oz. pravokotnik in tesno zavijte v folijo za živila.

Preostali polovici testa dodajte barvilo in 2 jedilni žlici moke ter premešajte. Če boste dodali več barvila dodajte še kakšno žlico moke, da ne bo testo premehko.

Tudi to testo oblikujte v disk oz. pravokotnik in zavijte v folijo za živila. Oba testa postavite v hladilnik za 1-2 uri.

Po hlajenju segrejte pečico na 175 stopinj.

Testo bi moralo biti dovolj mehko, da lahko iz njega oblikujete piškote. V kolikor je pretrdo ga pustite 15-30 minut na pultu, da se segreje in zmehča, ne sme pa biti premehko.

Iz vsakega testa odtrgajte manjši kos (kroglica premera približno 1 cm) in ga v dlani dobro pregnetite, da se zmehča in oblikujete kroglico. Kroglico nato na pultu zelo nežno razvaljajte z rokami, da nastane daljša palčka premera cca 15 cm.

Ko imate oblikovani obe palčki (iz navadnega in rdečega testa) ju postavite vzporedno. Sedaj obe palčki zavijte eno čez drugo, kakor da bi pletli kito iz dveh delov.

Ko sta palčki prepleteni ju prestavite na večji pekač, obložen s papirjem za peko.

Vrh prepletene palčke na nežno navihajte v levo ali desno stran, da dobite obliko sladkorne Candy Cane palčke. Oblikovane piškote odlagajte 2cm narazen.

Pekač postavite v segreto pečico na 175 stopinj in pecite 8-10 minut oz. tako dolgo, da se robovi nežno zlato zapečejo, ne smejo pa porjaveti. Če boste delali večje piškote podaljšajte čas peke za 1-2 minuti.

V kolikor se je testo med oblikovanjem preveč zmehčalo postavite pekač najprej za 15 minut na hladno, nato pa v pečico.

Pečene piškote pustite na pekaču, dokler se popolnoma ne strdijo, potem pa jih prestavite na rešetko za hlajenje in postrezite.


Opombe

Avtor recepta je Nina Zorčič

SPONZORIRANO SPOROČILO

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!
Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.