piknik,pečenje,jesen,sladice,prigrizki

Skutno pecivo s slivami

pecivo iz skute in sliv

fotografija recepta
    sladice: pecivo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura in pol 1 ura 30 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

1 kocka kvasa Fala

800 g moke

300 g jogurta

90 g mleka

90 g masla

70 g sladkorja

2 jajci

2 mali žlički soli

Nadev:

1000 g sliv

600 g skute

150 g kajmaka

150 g sladkorja

1 jajce za premaz

Postopek

1. V posodo odmerimo sol, moko in prilijemo v mleku raztopljen kvas Fala. Dodamo ostale sestavine brez masla in zamesimo kvašeno testo. Med mešanjem postopno dodajamo zmehčano maslo. Na koncu mešamo deset minut na najvišji hitrosti. Vmešano testo pokrijemo in pustimo vzhajati.

2. Med vzhajanjem pripravimo nadev. Skuto in kajmak zmešamo. Slive razkoščičimo in razrežemo na tanke rezine.

3. Vzhajano testo pregnetemo, pustimo nekaj minut počivati, nato pa razvaljamo na pravokotnik. Premažemo ga z nadevom, po njem razporedimo slive in posujemo sladkor. Obloženo testo zvijemo skupaj v zavitek. Odrežemo nekaj rezin, ki jih razporedimo na sredino pravokotnega modela/pekača – na eni stran pustimo toliko prostora, kot je premer zavitka. Preostali zavitek položimo ob zunanjem robu pekač v obliko črke U in tako zapolnimo cel pekač – le na obeh straneh, kjer se zavitek konča, pustimo še kakšen centimeter praznega prostora. S škarjami zavitek razrežemo na rezine, ki jih obračamo v smeri konca zavitka; izmenjaje vsako rezino položimo malo bolj v levo oziroma desno stran, da nastane lep vzorec. Ko pridemo do polovice zavitka, končamo zarezovanje v tej smeri. Nato začnemo zarezovati s škarjami na drugem delu zavitka in znova polagamo rezine v smeri proti tem koncu zavitka (kjer smo pustili malenkost praznega prostora) in režemo ter razporejamo rezine kot smo jih na nasprotnem delu zavitka. Rezine režemo, dokler ne pridemo do dela, ki smo ga že razrezali z druge strani.

4. Oblikovano pecivo pustimo na toplem vzhajati. Ko je pecivo vzhajalo, ga premažemo s stepenim jajcem in prestavimo v vročo pečico. Pečemo ga dobrih 50 minut na 175 °C, da se lepo obarva in prepeče. Po potrebi ga po vrhu prekrijemo s folijo, da bi se ne zapekel preveč.


Opombe

SPONZORIRANO SPOROČILO

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!
Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.