pečenje,sladice,kosilo,slovesnost,večerja

Pogača s skuto in citronko

poletna pogača

Pogača s skuto in citronko
    sladice: pecivo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 45 minut 45 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Testo:

1 kocka svežega ali dve vrečki suhega kvasa Fala

1 vrečka kislega testa Fala

800 g moke

350 mleka

60 g masla

60 g sladkorja

40 g masti

2 jajci

2 rumenjaka

2,5 male žličke soli

Nadev:

večji šopek citronke

500 g skute

140 g sladkorja

1 jajce

3 žlice drobtin

Po želji še preliv:

1,5 dl mleka

1 žlica sladkorja

2 žlici ruma

1 jajce za premaz

Postopek

Kvas Fala raztopimo v polovici mleka. V posodo odmerimo vse ostale sestavine brez maščobe, prilijemo raztopljeni kvas in zamesimo kvašeno testo. Med mešanjem postopno dodajamo zmehčano maslo in mast. Na koncu mešamo deset minut na najvišji hitrosti, da se sestavine dobro povežejo med seboj. Gladko vmešano testo pokrijemo in damo na toplo vzhajati.

Med vzhajanjem pripravimo nadev. Skuti primešamo jajce, sladkor, nasekljane lističe citronke in drobtine.

Vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo, pustimo nekaj minut počivati, nato pa razvaljamo na pravokotnik. Tega premažemo z nadevom in zvijemo skupaj v zavitek. Zavitek položimo ob robu podolgovatega modela, tako da oba konca zavitka ne segata čisto do roba na vrhu modela (višek zavitka odrežemo, porabili ga bomo za zapolnitev sredine pekača). Nato s škarjami zarežemo v zavitek na prvem koncu pekača in odrezano rezino obrnemo proti vrhu – robu pekača. Nadaljujemo z rezanjem zavitka s te strani do polovice zavitka, rezine obračamo izmenjaje proti vrhu oziroma proti sredini pekača. Zatem začnemo zarezovati rezine s škarjami na drugem koncu zavitka, tako da vse rezine obračamo v isto smer in cel zavitek razrežemo do dela, kjer smo končali zarezovati na začetku.

Iz odrezanega dela zavitka, ki smo ga dali na začetku oblikovanja na stran, zapolnimo sredino modela. Zavitek razrežemo na rezine, te pa zlagamo v sredini modela tako, da vsaka naslednja delno prekrije predhodno. Oblikovano pogačo damo na toplo vzhajati.

Vzhajano pogačo premažemo s stepenim jajcem, jo prestavimo v vročo pečico in pečemo približno 40 minut na 175 stopinjah.

Če želimo, jo tik pred koncem peke še prepojimo z vrelim mlekom, ki smo mu primešali žlico sladkorja in 2 žlici ruma. Nato jo damo še za 5 minut nazaj v pečico, da se mleko vpije v testo. Pogača bo še bolj sočna.


Opombe

SPONZORIRANO SPOROČILO

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!
Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.