božič,martinovo,miklavževo,novo leto,velika noč,pečenje,kruh

Pletenka iz pet delov

nekaj ročnih spretnosti za lep rezultat

Pletenka iz pet delov
    sladice: pecivo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura 1 ura
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

1 kocka kvasa Fala

2,5 dl mleka

10 dag kisle smetane

70 dag moke

5 dag sladkorja

2 vanilin sladkorja

3 jajca

1 rumenjak

5 žlic olja

3 male žličke soli

(za približno 2 pletenki)

1 jajce za premaz

Postopek

1. Kvas Fala raztopimo v mlačnem sladkanem mleku in ga prilijemo k presejani moki. Dodamo vse ostale sestavine brez olja ter zamesimo kvašeno testo. Med mešanjem počasi prilivamo olje. Najprej mešamo na nizki hitrosti, na koncu na visoki hitrosti, da postane testo svilnato. Zatem ga pokrijemo s kuhinjsko folijo in damo na toplo vzhajati.

2. Vzhajano testo pregnetemo, damo na pol in nato polovico razdelimo na pet kosov – količina zadošča za dve pletenki. Vsak kos oblikujemo v svaljek primerne dolžine. Vseh pet zložimo enega poleg drugega tako, da se na vrhu držijo skupaj, spodaj pa dva trakova položimo bolj na desno, tri pa bolj na levo stran. Zatem prvega zunanjega na levi strani preložimo preko prvega soseda (preko drugega z leve strani), tretji trak z leve pa privzdignemo, da zunanji trak prestavimo na desno stran pod njim in ga damo poleg dveh, ki sta bila prej na desni strani. Tako imamo na desni strani zdaj tri trakove (na začetku skrajno levi bo tretji z desne strani) in na levi le dva. Nadaljujemo enako z desne strani proti levi: zunanji trak položimo preko prvega soseda (preko drugega z desne) in nato pod tretjim trakom z desne na levo stran, kjer bodo spet trije trakovi. Nadaljujemo do konca.

3. Ko smo kito spletli do konca, jo položimo na pekač in damo ponovno vzhajati. Vzhajano pletenko premažemo s stepenim jajcem, postavimo v vročo pečico in pečemo pri 180 stopinjah približno 40 minut.


Opombe

SPONZORIRANO SPOROČILO

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!
Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.