piknik,pečenje,pomlad,sladice,prigrizki,slovesnost

Pecivo s češnjami

češnje

fotografija recepta
    sladice: pecivo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura in pol 1 ura 30 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Testo:

1 kocka kvasa Fala

30 g kislega testa Fala

2 dl mleka

76 dag moke

18 dag jogurta

6 dag sladkorja

3 jajca

5 žlic olja

2 mali žlički soli

Nadev:

1 kg češenj brez pešk

25 dag mascarpone sira

10 dag jogurta

1 jajce

10 dag sladkorja

1 jajce za premaz

Postopek

1. V posodo odmerimo sol, moko, kislo testo Fala, sladkor, jogurt jajca in dodamo v mleku raztopljeni kvas Fala. Zamešamo testo in med počasnim mešanjem postopno dodajamo olje. Zadnjih deset minut mešamo na najvišji hitrosti, da postane testo gladko in se ne trga, če poskušamo s prsti kroglico testa razvleči. Posodo pokrijemo in damo testo na toplo vzhajati.

2. Vzhajano testo stresemo na pult, pregnetemo in pustimo počivati nekaj minut. Medtem pripravimo nadev. Mascarpone zmešamo s kislo smetano in jogurtom.

Zatem testo razvaljamo na pravokotnik, ga premažemo z nadevom, posujemo češnje, sladkor in zvijemo v zavitek. Zavitek razrežemo na tri dele. Daljši naj bo približno tri cm krajši od premera modela, druga dva pa še približno pet cm krajša (ju bomo položili v okrogel model poleg tega na sredini. Daljši zavitek položimo na sredino pekača, na eni strani se dotika roba, na drugi strani začnemo rezati s škarjami rezine. Zarežemo od vrha proti dnu, vendar postrani v smeri proti zunanjemu robu pekača. Odrezano rezino obrnemo proti zunanjemu robu pekača. Nadaljujemo z rezanjem zavitka na rezine in vsako obrnemo malenkost v levo oziroma desno v isti smeri – proti zunanjemu robu pekača. Ko smo do konca razrezali cel zavitek na sredini in lepo razporedili vse rezine v lep vzorec, položimo poleg še ostala dva zavitka. Pri teh dveh pustimo malo praznega prostora na drugi strani kot pri tem na sredini, saj jih bomo začeli rezati na drugi strani. Tudi ta dva razrežemo na rezine na podoben način, le da jih režemo v obratni smeri. Oblikovano pecivo premažemo s stepenim jajcem ter ga damo na toplo vzhajati.

3. Ko je pecivo vzhajalo (čez pol ure), ga damo v vročo pečico. Pečemo ga pri 175 stopinjah približno 40 minut, da se lepo obarva. Po potrebi pecivo prekrijemo s folijo, da bi se ne zapeklo preveč.

4. V kolikor nam je ostalo kaj zavitka (če imamo manjši model, lahko iz ostalega zavitka oblikujemo polžke – zavitek razrežemo na rezine in te plosko položimo na pekač, da se pokaže polžek s plastmi testa in nadeva.


Opombe

SPONZORIRANO SPOROČILO

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!
Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.