božič,martinovo,novo leto,velika noč,kuhanje,pečenje,jesen,poletje,pomlad,zima,sladice

Paris Brest

Paris Brest je božanska sladica, pripravljena iz paljenega testa, lešnikove kreme in lešnikovega pralineja.

CakeOClock_Urška   12.11.2022
2022-11-12
Paris Brest
    sladice: pecivo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 3 ure 3 ure
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Lešnikov praline:

100 g kristalnega sladkorja

90 g praženih lešnikov

1-2 žlički olja po potrebi

Lešnikova praline krema:

100 g sladke smetane za stepanje (smetana A)

40 g mleka

90 g lešnikovega pralineja

2 lističa želatine

100 g bele čokolade

160 g sladke smetane za stepanje (smetana B)

Paljeno testo:

100 ml vode

2 g soli

3 g kristalnega sladkorja

50 g masla

55 g gladke moke

2 jajci (velikostni razred M)

Postopek

Lešnikov praline:

Iz sladkorja pripravimo suho karamelo, vanjo stresemo pražene lešnike in premešamo. Oblite lešnike stresemo na list papirja za peko ali silikonsko podlago in počakamo, da se ohladi. V zmogljiv mešalnik (blender) postopoma dodajamo nalomljeno karamelo z lešniki. Najprej jo zmeljemo v prah, nato s presledki mešamo, da dobimo gladko pasto. Po potrebi dodajamo olje, da dobimo gladko pasto, ki počasi steče z žličke.

Lešnikova praline krema:

Želatino 5 minut namakamo v hladni vodi. Smetano A, mleko in praline združimo v manjši kozici in z občasnim mešanjem segrejemo do vretja. Odstavimo, dodamo ožeto želatino in mešamo, da se raztopi. Prelijemo po čokoladi, počakamo eno minuto in z lopatko počasi mešamo, da se čokolada stopi. Prilijemo hladno, tekočo smetano B in ponovno premešamo, da se sestavine povežejo. Kremo pokrijemo s plastično živilsko folijo tako, da se folija dotika kreme in damo za dve uri v hladilnik.

Paljeno testo:

Pečico segrejemo na 185°C.

Vodo, sol, sladkor in maslo segrejemo do vretja. Odstavimo, naenkrat primešamo vso presejano moko hkrati in zmešamo v enotno maso. Pristavimo in na srednji temperaturi med mešanjem testo kuhamo/palimo še približno dve minuti. Prestavimo ga v plastično posodo in ohlajamo 10 minut.

Jajca razžvrkljamo in jih postopoma dodajamo k ohlajenemu testu. Mešamo tako dolgo, da dobimo gladko, elastično in svetleče testo brez grudic - mešamo lahko ročno ali z mešalnikom.

Dresirno vrečko, opremljeno z večjim okroglim nastavkom, napolnimo z maso (pri tem pazimo, da med maso v vrečki ni zraka). Na list papirja za peko (s svinčnikom) ali na silikonsko podlago (z moko) zarišemo krog premera 18 cm in na rob nabrizgamo 8 velikih kupčkov, med vsakega pa še po enega manjšega. Prst pomočimo v hladno vodo in pogladimo vršičke, nato testo obilno posipamo s sladkorjem v prahu.

Pečemo 15 minut na 185°C, nato temperaturo znižamo na 175°C in pečemo še 15 minut. Po 30 minutah peke pečico odpremo, vsako princesko na hitro prebodemo z zobotrebcem in pečemo še 10 minut. Pečen venček previdno vzamemo iz pekača in ga ohladimo na mreži. Ohlajenega prečno prerežemo.

Dobro ohlajeno kremo z ročnim mešalnikom stepemo, da naraste in pridobi na teksturi (ne stepamo predolgo, da se ne sesiri). Dresirno vrečko, opremljeno z večjim zvezdastim nastavkom, napolnimo s kremo in nabrizgamo na spodnji del venčka. V vsak kupček kreme nabrizgamo še preostanek lešnikovega pralineja. Venček previdno pokrijemo z zgornjim delom testa in poljubno dekoriramo.


Opombe

Oznaki A in B pri smetani zgolj označujejo podvojene sestavine v receptu, da ju je lažje ločiti pri postopku priprave.

Več receptov najdete na FB strani Cake O'Clock-Urška peče in na blogu www.cakeoclock-urskapece.com

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.