božič,novo leto,pečenje,zima,sladice,kruh,slovesnost

Novoletna jelka

decembra je čas za jelko

Novoletna jelka
    sladice: pecivo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura in pol 1 ura 30 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: za 2 jelki

1 kocka svežega ali 2 vrečki suhega kvasa Fala

1 vrečka kislega testa Fala

700 g moke

200 g kisle smetane

100 g mleka

110 g masla

60 g sladkorja

3 jajca

2 mali žlički soli

Nadev in okras:

300 g lešnikovega namaza

kandirano sadje

termostabilni sladkorčki

jajce za premaz

Postopek

1. V posodo odmerimo sol, moko in primešamo kislo testo Fala. V mleku raztopimo kvas Fala, ga prilijemo k moki, dodamo vse ostale sestavine brez masla in zamešamo kvašeno testo. Med mešanjem postopno dodajamo zmehčano maslo. Zadnjih deset minut mešamo na najvišji hitrosti. Ko so sestavine dobro povezane in testo odstopa od posode, testo pokrijemo in damo na toplo vzhajati.

2. Vzhajano testo pregnetemo, razdelimo na tri dele in pustimo nekaj minut počivati. Nato vsak kos čim bolj na tanko razvaljamo v trikotno obliko in izrežemo tri smrečice v velikosti pekača.

3. Prvo smrečico iz testa položimo na pekač na peki papir in premažemo s polovico nadeva. Čez nadev položimo drugo plast testa, jo premažemo z nadevom in prekrijemo z zadnjo plastjo testa. Z ostrim nožem dokončamo oblikovanje jelke. Z obeh strani razrežemo na enako široke trakove (sredine okrog debla ne prerežemo), da dobimo veje in spodaj deblo. Vsako od vej z vsemi plastmi testa skupaj večkrat zavrtimo okrog svoje osi.

4. Oblikovano jelko damo še enkrat vzhajati. Vzhajano premažemo s stepenim jajcem, okrasimo s kandiranim sadjem in toplotno stabilnimi sladkorčki. Nato jo spečemo v predhodno ogreti pečici pri 180 stopinjah, da dobi lepo barvo. Za snežno idilo jelko še potresemo z mletim sladkorjem.


Opombe

SPONZORIRANO SPOROČILO

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!
Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.