miklavževo

Miklavž s parklji

Za Miklavža ne sme manjkati na mizi

fotografija recepta
    sladice: pecivo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura in pol 1 ura 30 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

1 kocka kvasa Fala

30 g kislega testa Fala

3 dl mleka

700 g moke

140 g kisle smetane

60 g sladkorja

6 žlic olja

4 rumenjaki

2,5 male žličke soli

Okrasitev:

Rozine, suhe slive

Jajce za premaz

Postopek

Kvas Fala raztopimo v toplem mleku. V posodo odmerimo vse ostale sestavine brez masla, dodamo raztopljeni kvas in zamesimo kvašeno testo. Na začetku mešamo počasi, nato deset minut na najvišji hitrosti. Med mešanjem postopno dodajamo olje. Ko je testo gladko, ga pokrijemo in pustimo vzhajati.

Vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo in pustimo počivati nekaj minut. Razdelimo testo na dva dela – velikost odvisna od tega, koliko Miklavžev in koliko parkljev želimo narediti.

Nato vzamemo primeren kos testa za Miklavža, ga razvaljamo in izrežemo posamične Miklavže. Najprej izrežemo obraz in trup, iz odrezkov testa pa nato Miklavževo pokrivalo, lase z brado in škofovsko palico. Na mesto oči še namestimo rozine (če so manjši, samo polovico rozine).

Parklje oblikujemo tako, da testo razdelimo na približno enako velike kose (približno 100 g – 150 g).

Pustimo počivat kakšno minuto, nato vsak košček v dlaneh oblikujemo v kroglice. Ko smo oblikovali zadnjo kroglico, začnemo oblikovati trup parklja, tako da kroglico oblikujemo v debel svaljek želene dolžine. Z robom dlani stisnemo del svaljka, ki naj loči glavo od trupa, nato pa s škarjami v daljšem delu zarežemo za noge in roke parklja, na koncu pa oblikujemo še gornji del v roge.

Oblikovane parklje damo še enkrat vzhajati. Preden jih postavimo v vročo pečico, pa vstavimo na mesto oči rozine in na mesto jezika košček suhe češplje (ali pršuta) ter parklje premažemo z jajcem. Pečemo jih pri 180 °C približno 20 minut.


Opombe

SPONZORIRANO SPOROČILO

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!
Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.