božič,martinovo,miklavževo,novo leto,velika noč,pečenje,jesen,poletje,pomlad,sladice

Makovo pecivo z jabolki

odlična pogača za jesenske in zimske dni

Makovo pecivo z jabolki
    sladice: pecivo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura 1 ura
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Testo:

1 kocka kvasa Fala

2 dl mleka

35 dag bele moke

8 dag ajdove moke

7 dag masla

4 dag sladkorja

1 jajce

1 rumenjak

1 žlica kisle smetane

1 žlica ruma

1,5 male žličke soli

Nadev:

1 kg očiščenih jabolk

0,5 dl pomarančnega soka

50 dag mletega maka (mešanica za makov nadev)

15 dag sladkorja

3 beljaki

2 žlici drobtin

pomarančna lupinica

rumenjak in 2 žlici mleka za premaz

Postopek

Mleko zavremo in z njim poparimo ajdovo moko, premešamo in ohladimo. V posodo odmerimo sol, moko, dodamo ohlajeno ajdovo moko, nadrobimo kvas Fala in primešamo vse ostale sestavine brez masla. Zamešamo testo in med mešanjem dodajamo lističe masla. Najprej mešamo počasi, zadnjih deset minut na najvišji hitrosti. Ko so sestavine dobro premešane in postane testo gladko, damo testo na toplo vzhajati in posodo pokrijemo.

Med vzhajanjem pripravimo nadev: očiščena jabolka s pomarančnim sokom pražimo toliko časa, da izhlapi vsa tekočina in dobimo kompaktno zmes. K jabolkom primešamo pomarančno lupinico in mak oz. zmes za makov nadev ter na ognju mešamo še nekaj minut. Po potrebi primešamo piškotne drobtine in ohladimo. Beljaka stepemo v kompakten sneg ob postopnem dodajanju sladkorja. Ko se makov nadev ohladi, mu primešamo sneg beljakov.

Vzhajano testo stresemo na pult, pregnetemo in pustimo počivati nekaj minut. Zatem testo razvaljamo na pravokotnik, ga premažemo z nadevom in zvijemo v zavitek. Odrežemo ustrezno dolžino in zavitek položimo v okrogel pekač ob zunanjem robu. Nato s škarjam postrani zarežemo v zavitek in rezino obrnemo navzgor. Nato nadaljujemo z rezanjem zavitka in pri tem rezine obračano navzgor ob zunanjem robu pekača, vsako drugo oz. tretjo rezino pa obrnemo na notranjo stran pekača, da zapolnimo skoraj ves notranji prostor. Oblikovano pecivo premažemo z mešanico rumenjaka in mleka ter ga damo na toplo vzhajati.

Čez približno 20 minut pecivo damo v vročo pečico. Pečemo ga pri 175 °C približno 40 minut, da se lepo obarva. Po potrebi pecivo prekrijemo s folijo, da bi se ne zapeklo preveč.


Opombe

SPONZORIRANO SPOROČILO

Količina zadošča za dva manjša pekača.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!
Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.