Slivov džem

okusen domač džem, ki ga lahko zelo dolgo hranite

Slivov džem
    ozimnica: sladki shranki
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 30 minut 30 min
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

6 kg sliv

2 dl vinskega kisa

6 vanilijevih sladkorjev

1,5 kg sladkorja

0,5 dl ruma

Postopek

Slive razkoščičimo, malo zmeljemo ali narežemo z nožem na majhne koščke. Dodamo sladkor, pustimo stati cca. 2 uri. Počasi kuhamo do primerne gostote. Proti koncu kuhanja dodamo kis in vanilijev sladkor, še bolj proti koncu pa rum. Če želimo hitreje skuhati in imeti večje koščke sadja v džemu, uporabimo želirno sredstvo. Z džemom napolnimo vroče kozarce, jih zapremo, obrnemo na pokrovčke in pokrijemo, da se bodo počasi ohlajali. Shranimo jih v primerni hladni shrambi.


Opombe

Upoprabite res primerno zrele in zdrave plodove. Za boljši okus lahko dodate k masi tudi kakšno koščico. Džem je res zelo okusen.

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

johana  

kuha že od: 5.3.2014

Št. objav: 12656

Objavljeno 25.8.2015 ob 22:22

Ker sem naredila samo tri kozarčke breskovega džema za pokušino, smo danes prvega že odprli in moram povedati, da je džem res božansko dober, sploh, ker nisem pretiravala s sladkorjem. Komaj čakam, da bom kupila slive in naredila še slivovega, ampak sigurno več kozarčkov. Ocena cele družine++5.

johana  

kuha že od: 5.3.2014

Št. objav: 12656

Objavljeno 29.8.2015 ob 23:57

No, pa je padla druga runda in sicer iz treh kg sliv in treh kg breskve-nektarine. Ta preprost in super recept priporočam vsem,ki ste v kuhanju džemov začetnice, kot sem jaz. Mimogrede, danes mi je mož spet rekel,da od kar sem na kulinariki,vedno znova in znova presenečam . Pa še res je,kajti še pred enim letom sem mislila, da to pa jaz sigurno ne znam narediti, pa še marsikaj drugega, kar sem se naučila tukaj. Zatorej, kulinarika je zakon. Sem sigurna, da bom to jesen še kuhala džem, ampak najprej moram kupiti

johana  

kuha že od: 5.3.2014

Št. objav: 12656

Objavljeno 3.9.2016 ob 23:32

Sem naredila iz dobrih 10 kg, če koga zanima, prišlo mi je 20 kozarčkov-3dl. Letos sem porabila veliko manj časa, ker sem slive zmečkala s paličnim mešalnikom , namesto kisa sem uporabila , ostalo po receptu. Priblizno 1dl dzema mi je ostalo, zvečer ga je moz prvi poskusil in rekel, da je odličen, itak sem ga pa sama kar naprej poskušala, ko sem ga kuhala, ker dajem sladkor vedno res po občutku, potem, ko sem jih ze prejšnji dan potrosila z njim in pustila do jutra.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.