velika noč,pečenje,pomlad,kruh,slovesnost

Velikonočni zajčki in piščančki

ni Velike noči brez zajčkov in piščančkov

Velikonočni zajčki in piščančki
    kruh
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 2 uri 2 uri
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

1 kocke svežega ali dve vrečki suhega kvasa Fala

730 g bele moke

230 g mleka

100 g kisle smetane

80 g masla

70 g sladkorja

3 jajca

2 mali žlički soli

1 jajce za premaz

rozine za oči

Postopek

Kvas Fala raztopimo v toplem mleku in ga prilijemo k moki. Dodamo vse ostale sestavine brez masla in zamesimo kvašeno testo. Najprej mešamo počasi, med mešanjem dodajamo zmehčano maslo, na koncu na najvišji hitrosti, da se sestavine dobro povežejo in postane testo gladko. Posodo pokrijemo in pustimo testo na toplem vzhajati.

Vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo in razdelimo na enako težke kose (okrog 80 g); približno četrtino testa pa pustimo za oblikovanje glav in repkov zajcev. Vsak kos testa med dlanmi oz. z gnetenjem ob trdo podlago oblikujemo v enako dolge svaljke. Vsak svaljek pa nato zavijemo v klobčič. Klobčič položimo na pekač, iz četrtine testa, ki smo jo dali na stran, pa oblikujemo malo večje kroglice za glavo in majhne za repek. Manjšo kroglico položimo na mesto za repek, malo večjo pa nekoliko sploščimo, da dobimo bolj ovalno obliko za glavo zajca. Na dolžini dobre tretjine sploščeni del testa prerežemo in zarezana konca oblikujemo v ušeska, oblikovano glavo pa položimo na vrh svaljka. Na mesto oči pritisnemo rozino. Enako oblikujemo zajce iz vseh ostalih kosov testa.

Istočasno lahko oblikujemo tudi piščančke. Svaljek med prsti zapletemo v zanko, en konec zanke oblikujemo v glavico piščančka, tako da nakažemo kljunček in vtisnemo četrtinke rozin ali poprova zrna na mesto oči. Drugi konec zanke pa malce sploščimo, naredimo tri do štiri zareze, da nastane repek piščančka.

Zajce in piščančke pustimo vzhajati na toplem, nato jih premažemo s stepenim jajcem in prestavimo v vročo pečico. Pečemo jih približno 20 minut na 175 stopinjah, da se spečejo in lepo obarvajo.


Opombe

SPONZORIRANO SPOROČILO

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!
Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.