pečenje,jesen,poletje,pomlad,zima,priloge,kruh,malica,prigrizki,zajtrk

Polbele copatke

Ciabatta ali copata?

Polbele copatke
    kruh
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 4+ ur 4+ ur
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Prvi korak:

1 vrečka kislega testa Fala

600 g bele moke (Manitoba)

200 g črne moke (T 900 ali 1100)

600 g vode

Drugi korak:

¼ kocke svežega ali ½ vrečke suhega kvasa Fala

1 velika žlica sladkorja

2 mali žlički soli

70 g vode

Postopek

Povzetek priprave:

Prvi korak: avtoliza (počivanje testa, ki smo ga zamešali iz sestavin prvega koraka): 2 uri

Drugi korak: dodajanje ostalih sestavin k osnovnemu zamesu.

Prvo vzhajanje: 4x ponovljen postopek raztegovanja in prelaganja testa vsake pol ure, nato vzhajanje še 2 uri na toplem; skupaj 4 ure.

Oblikovanje: nežno razvlečemo testo in ga razrežemo na obliko copatke, te zložimo na pekače Vzhajanje na pekaču: dve uri ali več

Peka na najvišji temperaturi 15 minut

Podroben opis priprave:

Vodo, moko in kislo testo Fala dobro premešamo, pokrijemo s folijo in pustimo počivati vsaj dve uri. Nato dodamo v posodo s testom kvas Fala in sladkor ter dobro premešamo. Testo mešamo najprej počasi in med mešanjem dodamo še sol, nato mešamo na najvišji hitrosti še deset minut,. Tik pred koncem vmešamo še preostalo vodo – le toliko, da se porazgubi med testom.

Testo pustimo počivati pol ure, nato ga razvlečemo in preložimo tri do štirikrat na pol ure. Testo raztegujemo tako, da na gornji strani posode (na nasprotni od sebe) primemo za testo in ga vlečemo navzgor, nato pa položimo preko dela, ki je ostal na dnu posode. Obrnemo posodo za četrtino in znova povlečemo, položimo; obrnemo za četrt posode in spet povlečemo, položimo, ... ponovimo štirikrat oziroma, dokler ne začutimo, da je šibko testo postalo čvrsto - s tem smo okrepili glutenske vezi.

Spet pustimo počivati pol ure in nato znova raztegujemo in prelagamo - postopek ponavljamo na pol ure še trikrat. Nato ga pustimo vzhajati na sobni temperaturi.

Vzhajano testo stresemo na gladko in pomokano površino. Z mokrimi rokami ga razvlečemo na vse strani, tako da dobimo testo primerne debeline. S pomočjo lopatke razdelimo testo na primerno velike kose/copatke. Copatke zložimo na pomaščen peki papir na pekač in jih pustimo vzhajati.

Pečico segrejemo na najvišjo temperaturo skupaj s pekačem, na katerem bomo pekli copatke. Vzhajane copatke prestavimo s hladnega pekača na vročega s pomočjo peki papirja in vroč pekač prestavimo nazaj v pečico in jih spečemo na visoki temperaturi. V kolikor nimamo parne pečice, lahko v pečico v trenutku, ko vanjo postavimo copatke, zlijemo lonček hladne vode, ki bo ustvaril oblak sopare.

Pečene copatke zložimo na mrežo, da se ohladijo in pokrijemo s krpo, da se zmehčajo.


Opombe

SPONZORIRANO SPOROČILO

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!
Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.