božič,martinovo,miklavževo,novo leto,piknik,velika noč,pečenje,kruh

Pletenka s petimi prameni in mandljevimi lističi

Enostavna pletenka

Pletenka s petimi prameni in mandljevimi lističi
    kruh
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura in pol 1 ura 30 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Testo:

1 kocka svežega ali 2 vrečki suhega kvasa Fala

1 vrečka kislega testa Fala

700 g moke

200 g mleka

100 g kisle smetane

70 g sladkorja

70 g masla

3 jajca

3 žlice olja

2 mali žlički soli 1 mala žlička vaniljeve paste

Naribana limonina lupinica

Jajce za premaz

Mandljevi lističi za posip

Postopek

Kislo testo Fala zmešamo z moko. Kvas Fala raztopimo v mleku in ga prilijemo k moki ter damo ostale sestavine brez maščobe. Zamesimo kvašeno testo; najprej mešamo počasi in med mešanjem postopno dodajamo zmehčano maslo in olje. Na koncu mešamo deset minut na najvišji hitrosti, da postane testo gladko. Zatem posodo pokrijemo s folijo in pustimo testo na toplem vzhajati.

Vzhajano testo pregnetemo in razdelimo na dva ali tri dele - odvisno od tega, kako veliko pletenko želimo speči.

Vsak kos razdelimo na pet enakih delov in vsakega oblikujemo v svaljek/pramen primerne dolžine. Vseh pet pramenov zložimo enega poleg drugega tako, da se na vrhu držijo skupaj, spodaj pa tri pramene položimo bolj na desno, dva pa bolj na levo stran. Začnemo prepletati na delu, kjer so trije prameni. Primemo zunanji desni pramen in ga prestavimo preko preostalih dveh pramenov na desni strani v smer proti dvema pramenoma na levi strani , tako da dobimo zdaj tri pramene na levi strani, saj je predhodni zunanji pramen na desni strani postal tretji notranji pramen na levi strani. Nadaljujemo z leve strani na enak način. Primemo zunanji levi pramen in ga prestavimo preko ostalih dveh pramenov na levi strani v smeri dveh pramenov na desni strani, tako da predhodno skrajno levi pramen postane tretji notranji pramen na desni strani. Nadaljujemo kot smo začeli do konca.

Enako oblikujemo tudi drugo pletenko.

Ko smo kito spletli do konca, jo položimo na pekač in damo ponovno vzhajati. Vzhajano pletenko premažemo z jajcem, posujemo z lističi mandljev, jo postavimo v vročo pečico in pečemo pri 175 °C približno pol ure, da se lepo obarva.


Opombe

SPONZORIRANO SPOROČILO

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!
Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.