pečenje,jesen,poletje,pomlad,zima,kruh,zajtrk,Ajda - slovenska ljudska jed

Pirin kruhek z ajdo

kruh malo drugače

fotografija recepta
    kruh
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura in pol 1 ura 30 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

¾ kocke kvasa Fala

5 dl vode

44 dag polnozrnate pirine moke

8 dag pirine moke

8 dag ajdove moke

2 mali žlički soli

Postopek

1. V polovici vode raztopimo kvas Fala in ga dodamo v posodo z moko. Dodamo vodo (malenkost je pustimo za na koncu) ter zamesimo kvašeno testo. Med mešanjem dodamo še sol in mešamo deset minut na najvišji hitrosti. Čisto na koncu na roko vmešamo še ostalo vodo, posodo pokrijemo in pustimo vzhajati.

2. Testo pustimo počivati pol ure, nato ga razvlečemo in preložimo tri do štirikrat na pol ure. Testo raztegujemo tako, da na gornji strani posode (na nasprotni od sebe) primemo za testo in ga vlečemo navzgor, nato pa položimo preko dela, ki je ostal na dnu posode. Obrnemo posodo za četrtino in znova povlečemo, položimo; obrnemo za četrt posode in spet povlečemo, položimo, ... ponovimo štirikrat oziroma dokler ne začutimo, da je šibko testo postalo čvrsto - s tem smo okrepili glutenske vezi. Spet pustimo počivati pol ure in nato znova raztegujemo in prelagamo - postopek ponavljamo na pol ure še trikrat. Nato ga pustimo vzhajati na sobni temperaturi.

3. Vzhajano testo stresemo na gladko površino (lahko jo premažemo z oljem). Če želimo dva manjša hlebčka, ga najprej razdelimo na pol, sicer nadaljujemo pred-oblikovanje. S pomočjo lopatke od vseh strani zavihamo testo proti sredini, da nakažemo obliko hlebčka. Tega nato s pomočjo lopatke obrnemo, da bo gladka površina na vrhu, po potrebi ob straneh previdno še malo popravimo obliko in ga pustimo počivati 15 - 30 minut. Nato oblikujemo hlebec. 4. Najprej hlebček spet obrnemo na rahlo pomokano površino in ga z dlanmi malo raztegnemo na vse strani. Nato z gornje strani zavihamo rob testa proti sebi in obe plasti s prsti dobro stisnemo skupaj. Nadaljujemo z vihanjem testa z vseh strani in na koncu dobljeno gmoto testa zavrtimo v smeri od sebe proč, kot bi ga hoteli zviti v potico, da dobimo štruco. Pri zvijanju poskušamo malo zategovati, da dobimo gladko, napeto gornjo površino. Če želimo imeti večje luknje v sredici, moramo oblikovati čim bolj nežno, z bolj intenzivnimi gibi pa bo sredica bolj enotna z manjšimi luknjami. Hlebček položimo v pomokan pehar z gladko stranjo na dnu peharja. Kruh pustimo vzhajati na toplem, da doseže želeni volumen, ali pa ga čez dobre pol ure prestavimo v hladilnik in tam pustimo vzhajati še eno do dve uri.

4. Pečico segrejemo skupaj s posodo s pokrovom, v kateri bomo pekli kruh na 240 stopinj. Kruh, ki je primerno vzhajan za peko, obrnemo na desko, pokrito s peki papirjem in zarežemo v hlebec vzorec. Vzorec bo sicer manj izrazit, ker ne vsebuje pšenične moke. Iz pečice vzamemo vročo posodo, jo odkrijemo, z deske stresemo hlebec v posodo in jo pokrijemo ter damo kruh v vročo pečico. Kruh pečemo dvajset minut pri 240 stopinjah, nato ga vzamemo iz pečice, zmanjšamo temperaturo na 190 stopinj, odstranimo pokrov in damo posodo s kruhom nazaj v pečico za deset minut, da se do konca speče in lepo obarva (odvisno od velikosti hlebca in intenzivnosti obarvanja).

5. Pečeni kruh vzamemo iz pečice in hlebček damo na mrežo, ga pokrijemo in pustimo, da se ohladi.


Opombe

SPONZORIRANO SPOROČILO

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!
Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.