Kruh iz pirinih kosmičev

enostavno in zelo dobro

Lalla  
    kruh
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura in pol 1 ura 30 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

150 g pirinih kosmičev

200 g pirine moke

150 g polnozrnate moke (lahko tudi kakšne druge)

4 g suhega kvasa

40 g olivnega olja

4 dl zavrete in ohlajene vode (mlačne)

sol

sladkor

Postopek

Kosmiče in moko zmešamo in v sredini naredimo jamico, kamor vsujemo kvas. Okoli jamice posujemo malo trsnega sladkorja, čisto po robu sklede pa sol. Vlijemo olje in sproti vmešavamo, vendar pazimo, da sol vmešamo čisto na koncu, da ne pride prehitro v stik s kvasom. Dolijemo še mlačno vodo in dobro zmešamo. Masa ni kompaktna kot pri navadnem kruhu, marveč "pocasta". Damo jo počivati na toplo, pokrito s krpo, da malo naraste (1 ura, čisto brez problema tudi več ur, kar je še skoraj bolje). Pečico segrejemo na 200 stopinj in vanjo damo posodico z vodo (kruh dobi res lepo pečeno in hrustljavo skorjico). Ko je pečica segreta, kruh s čopičem zelo temeljito premažemo z vodo in vstavimo v pečico. Po desetih minutah z nožem zarežemo dve črti, ker bo drugače "počil". Peče se uro in 15minut, je pa zelo odvisno od pečice do pečice, tako da predlagam, da kruh preverjamo, dokler ne ugotovimo, koliko časa vzame vaši:). Ohladimo. Barva pečenega kruha je dokaj temna, hiša pa ob peki diši čudovito;)!!


Opombe

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Lalla  

kuha že od: 13.5.2011

Št. objav: 3

Objavljeno 16.6.2011 ob 14:19

Še o modelu pekača...najboljši je glineni (premazan),ki se uporablja tudi za peko potice (podolgovat in ožji z višjimi stranicami).

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.