italija, fokaca, focaccia, kruh, piknik, mortadela, prsut,piknik,pečenje,jesen,poletje,pomlad,zima,veganstvo,vegetarijanstvo,glavne jedi,hladne predjedi,priloge,tople predjedi,kruh,kosilo,malica,prigrizki,večerja,zajtrk,Neverjetni triki: Tiramisu v kozarcu

Fokača

Fokača ali focaccia je nepogrešljivi hrustljav, izredno okusen italijanski kruhek.

Eurospin   15.4.2024Izvor: Ligurija, Italija
2024-04-15
Fokača
    kruh
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 4+ ur 4+ ur
  •  
  • Zanimivosti

Fokača, ta ploščata dobrotka, nas popelje v sončno Ligurijo, kjer se vonj po sveže pečenem kruhu meša s slanim zrakom Sredozemskega morja. Krepek vonj po oljčnem olju, zlato hrustljava skorjica in bogata aroma – to so značilnosti, ki nas pričakajo ob vsakem grižljaju.

Sestavine

300 ml vode na sobni temperaturi

5 g svežega kvasa

200 g pšenične moke tipa 500

150 g zdroba

5 g soli

100 g kuhanega krompirja

100 g ekstra deviškega oljčnega olja

180 g češnjevega paradižnika

črne olive

origano

Postopek

V posodo kuhinjskega robota zlijemo vodo na sobni temperaturi in vanjo z rokami nadrobimo kvas. Nato na srednji hitrosti mešamo kakšno minuto.

Dodamo moko in zdrob, sol in krompir ter na srednji hitrosti vse dobro pregnetemo, da se poveže.

Med gnetenjem počasi dodajamo olje in gnetemo še kakšno minuto.

Robot zaustavimo in testo damo v okrogel pekač premera 24 cm, ki smo ga predhodno naoljili, nato pa testo raztegnemo s prsti. Testo pustimo vzhajati 1 uro pri sobni temperaturi, nato ga za 3 ure postavimo v hladilnik in zatem še 1 uro pustimo na sobni temperaturi. Zaradi dolgega vzhajanja bo fokača mehkejša in lažje prebavljiva.

Vzhajano fokačo stisnemo s konicami prstov. Nato po njej porazdelimo razpolovljene paradižnike. Potresemo z origanom, dodamo črne olive in olje.

Fokačo pečemo v predhodno ogreti ventilacijski pečici na 250–260 °C približno 20 minut (v klasični pečici pri temperaturi 250–260 °C pečemo 25–30 minut).


Opombe

Pri pripravi recepta uporabite ekstra deviškega oljčnega olja Naše zvezde.

SPONZORIRANO SPOROČILO

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!
Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.