piknik,pečenje,priloge

Copatke (ciabatte) z rožmarinom

Italijanske ciabatte z rožmarinom

Fala Slonček   20.6.2022
2022-06-20
Copatke (ciabatte) z rožmarinom
    kruh
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura 1 ura
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

1 vrečka kislega testa Fala

750 g bele moke (Manitoba)

580 g vode

Drugi korak:

¼ kocke svežega ali ½ vrečke suhega kvasa Fala

1 velika žlica sladkorja

2 mali žlički soli

2-3 vejice rožmarina

100 g vode

Postopek

Prvi korak: avtoliza (počivanje testa, ki smo ga zamešali iz sestavin prvega koraka): 2 uri

Drugi korak: dodajanje ostalih sestavin k osnovnemu zamesu.

Prvo vzhajanje: 4x ponovljen postopek raztegovanja in prelaganja testa vsake pol ure, nato vzhajanje še 2 uri na toplem; skupaj 4 ure.

Oblikovanje: nežno razvlečemo testo in ga razrežemo na obliko copatke, te zložimo na pekače

Vzhajanje na pekaču: dve uri ali več

Peka na najvišji temperaturi 15 minut

Podroben opis priprave:

Vodo, moko in kislo testo Fala dobro premešamo, pokrijemo s folijo in pustimo počivati vsaj dve uri. Nato dodamo mešanico v posodo s testom kvas Fala in sladkor ter dobro premešamo. Testo mešamo najprej počasi in med mešanjem dodamo še sol in nasekljane lističe rožmarina, nato mešamo na najvišji hitrosti še deset minut. Tik pred koncem vmešamo še preostalo vodo – le toliko, da se porazgubi med testom – najbolje na način »povleči in prepogni« kot je opisan v nadaljevanju – ta postopek raztegovanja (brez dodajanja vode) nato še 3x ponovimo.

Testo pustimo počivati pol ure, nato ga razvlečemo in preložimo tri do štirikrat na pol ure. Testo raztegujemo tako, da na gornji strani posode (na nasprotni od sebe) primemo za testo in ga vlečemo navzgor, nato pa položimo preko dela, ki je ostal na dnu posode. Obrnemo posodo za četrtino in znova povlečemo, položimo; obrnemo za četrt posode in spet povlečemo, položimo, ... ponovimo štirikrat oziroma dokler ne začutimo, da je šibko testo postalo čvrsto - s tem smo okrepili glutenske vezi.

Spet pustimo počivati pol ure in nato znova raztegujemo in prelagamo - postopek ponavljamo na pol ure še trikrat. Nato ga pustimo vzhajati na sobni temperaturi.

Vzhajano testo stresemo na gladko in pomokano površino. Z mokrimi rokami ga razvlečemo na vse strani, tako da dobimo testo primerne debeline. S pomočjo lopatke razdelimo testo na primerno velike kose/copatke. Copatke zložimo na pomaščen peki papir na pekač in jih pustimo vzhajati.

Pečico segrejemo na najvišjo temperaturo skupaj s pekačem, na katerem bomo pekli copatke. Vzhajane copatke prestavimo s hladnega pekača na vročega s pomočjo peki papirja in vroč pekač prestavimo nazaj v pečico in jih spečemo na visoki temperaturi. V kolikor nimamo parne pečice, lahko v pečico v trenutku, ko vanjo postavimo copatke, zlijemo lonček hladne vode, ki bo ustvarila oblak sopare.

Pečene copatke zložimo na mrežo, da se ohladijo in pokrijemo s krpo, da se zmehčajo.


Opombe

SPONZORIRANO SPOROČILO

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!
Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.