velika noč,kuhanje,juhe,kosilo,večerja

Krumšova župa

Krompirjeva juha

  
fotografija recepta
    juhe in zakuhe: mesne juhe
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura in pol 1 ura 30 min
  •  
  • Zanimivosti

Prekmurska kuhinja ima svoje korenine v domačem okolju, kjer so kmetje uporabili vse trike in domišljijo, da so lahko porabili čim več sestavin, ki so bile pri hiši. Vstran se ni vrglo ničesar. Za krompirjevo juho lahko uporabimo tudi vodo, ki je ostala od kuhanja velikonočne šunke (recept lahko najdete TUKAJ). Le-to precedimo skozi čisto krpo in po potrebi razredčimo z navadno vodo, če je preveč slana.

Sestavine

Količina: za 4 osebe

1000 g vode ali juhe, ki je ostala od kuhanja šunke

500 g krompirja

1 čebula

1 strok česna

olje

50 g kisle smetane

lovorjev list

sol

poper

Postopek

Čebulo sesekljamo in jo na vročem olju popečemo toliko časa, da postane steklenasta. Dodamo krompir, premešamo in ga pečemo kakšno minutko. Iztisnemo česen in dodamo lovorjev list. Vse skupaj zalijemo z vodo ali juho od šunke. Solimo in popramo ter kuhamo toliko časa, da je krompir mehko kuhan. Nekaj krompirja vzamemo iz juhe, ga pretlačimo in vrnemo v juho. Dobro premešamo in dodamo kislo smetano. Kuhamo še kakšno minuto in juha je končana. Če bomo krompir pretlačili s paličnim mešalnikom v loncu, v katerem juho kuhamo, moramo pred tem iz juhe odstraniti lovorjeve liste.


Opombe

SPONZORIRANO SPOROČILO

Recept za kuhanje šunke najdete TUKAJ.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!
Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.