17. apr 2007 9:53
Eli, za vlečeno testo je bistveno, da je dovolj mehko. In tudi če ga vedno delaš enako, ni vedno enako, ker je moka različno suha in zahteva različno vode.
Narejeno testo položim na krožnik, na katerega sem zlila malo olja, ga obrnem okoli, da je vse pooljeno, in pokrijem s toplo kozico, v kateri sem zavrela malo vode in jo odlila. Pustim počivati vsaj 1/2 ure (da pripravim nadev). Če je testo pravo, se je do takrat, ko dvignem kozico, nekoliko razlezlo.
Testo vlečem na mizi, ki jo pokrijem s platnenim prtom, ki ga pomokam, po možnosti z ostro moko, če jo imam, drugače z mehko. Če je prt dobro pomokam, res ne razumem, kako se ti lahko testo prime na prt. Edino če bi imela zelo moker nadev, bi se mi zdelo možno, da nadev "premoči" testo.
Testo najprej položim na pomokan pult (ali desko, silikonsko podlago ipd.), ga pomokam tudi zgoraj in nekoliko razvaljam. Babica me je učila, da ga tako potem lahko bolj enakomerno razvlečem. Nato ga rahlo namažem z oljem, da se ne sprime, če pri vlečenju pride del testa na drugega. Čim bolj ga razvlečem kar v zraku z rokami, nato ga položim na mizo in nadaljujem z vlečenjem. Če je vse prav, s testom iz 30 dag moke pokrijem skoraj celo mizo 1 m x 2 m.
Odrežem debele robove in jih vržem stran, kadar pa se mi ljubi, jih zgnetem, še enkrat razvlečem in naredim štrudeljček za na juho.
Katka, na Slovenskem pač pod štrudlom bolj razumemo sladico iz vlečenega testa, na Tirolskem pa ga npr. delajo iz listnatega testa kakor ti.
teta torta