Zagovor diplome

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

26. okt 2012 23:04

VEROVNIKA je napisal/a:

Podpišem se pod Jejžino razmišljanje. Prav ima! Vse hudo je v bistvu že za tabo, zagovor diplome je le zadnja pika na i.

Ponosna bodi nase!

Čestitke!

Veronika

Tako je!

 

Mixa, verjemi vase, tako kot verjamejo vate tvoj fant in tvoji najbljižji!

Mi smo tudi s tabo - dobro se drži in po končanem zagovoru pojdite proslavit s kakšno pregrešno dobro kulinarično zadevo

Mojca

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

27. okt 2012 11:05

Jaz se pa ne podpišem pod jejžo. Zato ne, ker je diploma en smešen ništrc v primerjavi s tem, kar človeka čaka v službi - pa sploh ne mislim, da je biti v službi nekaj groznega, ravno nasprotno, ampak od človeka z univerziteto izobrazbo se pričakuje pač še kaj več kot do, da sedi za svojim računalnikom in je tiho (in diplomanti pač niso otročki, ki bi jim bilo nekatere neprijetne stvari pač bolje zamolčati). Človek z diplomo si mora (1) znati izboriti službo s poštenim nastopom pred komisijo ali osebo, ki odloča o tem, ali ga bo zaposlila, potem pa (2 do neskončno) vedo znova in znova predstavljati in braniti svoje zamisli in ideje in zanje pridobivati denar, da jih bo sploh lahko uresničeval. Saj ne moreš nikoli narediti česa po svoje, če se pustiš šefu ali kolegom povoziti, še preden poveš do konca prvi stavek! Kar koli počneš, se v taki ali drugačni obliki srečaš s popolnoma isto stvarjo, namreč, z javno argumentacijo svojega dela. In to se ponavadi počne pred "komisijami", ki niti približno niso prijazne in razumevajoče kot diplomske komisije na naših (pa ne samo naših) univerzah. Zagovor diplome je še vedno samo študentu prijazna in dokaj nežna šola za naprej. Zato se je tudi ni treba bati, ker tako vzpodbudnega okolja, kot na diplomi, v življenju zlepa več ne doživiš.


Mixa, prav nič te ne strašim, tako pač je. Diplomo boš naredila, saj veš, kaj te čaka, si dobro pripravljena in s teboj bo vsa tvoja podporna socialna mreža. Sploh pa se nehaj prepričevati, da boš imela težave - ker zato jih tudi imaš, namreč, ker si iz kdo ve kakega razloga sama sebe prepirčala, da so nastopi nekaj groznega, četudi to niti približno ni res (pa saj si sama že videla, da ni res - omedlela nisi zaradi poslušalcev, ampak zato, ker si nehala dihati). Presenečenj na zagovorih diplom ni (razen če se nisi pred kratkim skregala z mentorjem ali komisijo - potem pač sebi pripiši). Kar poskusi pobrskati po statistikah, kdaj je zadnjič kdo pogrnil na zagovoru - taki primerki sicer obstajajo, so pa na vseh faksih tako redki, da so vsi po vrsti anekdotični in se o njih govori še desetletja, in tudi dogajajo se bolj kot ne na vsakih nekaj desetletij. Vaja dela mojstra in z vsakim naslednjim nastopom bo laže. Samo na dihanje moraš paziti. Če ne bo z vsakim nastopom laže, potem pa ukreni, kar so ti že svetovali, sebi v dobro.

Sonja

OlivaB  

član od: 5.7.2011

sporočila: 649

27. okt 2012 12:14

Mixa, a si razmišljala o tem, da nebi zagovora diplome 15 minut drdrala na pamet kot Prešernove pesmice v OŠ, ampak bi si raje po par točk na stran pripravila slajde in tam okrog vsake točke s slajda povedala stavek ali dva? Nenazadnje saj menda veš kaj si zadnjega pol leta delala. Diploma je tvoje delo ne nekaj kar si se naučila iz knjigice (kot večinoma na izpitih). Tako se izogneš temu, da bi pozabila, pa še precej bolj verodostojno boš nastopila pred komisijo. 

Po eni strani se strinjam z Limnol, da je to le eden kao najlažjih nastopov v življenju. Pred in po sem res dala že precej težje čes, a ne vem zakaj sem tudi sama takrat edinič v življenju imela kamenčke v želodcu. Tko da kar pogumno!!

OlivaB

Mixa  

član od: 26.10.2012

sporočila: 10

27. okt 2012 14:06

Hvala vsakemu posebej za nasvete, jih bom vsekakor poskušala upoštevat. Ste pa dobro vplivali name, ker ste s svojimi pozitivnimi komentarji dosegli, da sem vsaj nekoliko bolj pogumna kot pa dneve poprej. :)

OlivaB... Saj nisem rekla, da bom govor zdrdrala na pamet. Narejene imam slajde z opornimi točkami. In pri vsakem slajdu povem še dodatnih nekaj stavkov, ki jih bolj kot ne znam že na pamet, ker sem toliko vadila. Ampak vseeno gledam na ekran in si bom znjim prav tako pomagala na zagovoru, ker je tako majn verjetnosti da kaj pomešam zaradi treme. Tako, da brez skrbi...ne bom recitirala besedila kot smo to počeli v osnovni šoli :)

 

Hvala!

Mixa

OlivaB  

član od: 5.7.2011

sporočila: 649

27. okt 2012 15:25

Mixa, večkrat ko boš ponavljala, bolj boš znala na pamet, več je možnosti, da se boš zmedla, ko boš samo eno besedo pozabila. In namesto da bi razmišljala o tem, kaj si v zvezi z dotično točko delala, boš tuhtala katero besedo bi 'morala' povedat.

Bodi brez skrbi, res redki padejo na zagovoru. Nekako je to bolj kot ne formalnost, itak so te verjetno že prej spraševali kaj in kako. Izkoristi izgovor za nakup kaknega lepega oblačilca, poišči kakšen lušen lokalček za praznovanje po tem in uživaj. Večinoma imajo ljudje le en zagovor v življenju, zanj si garala štiri leta. Bravo!

OlivaB

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

27. okt 2012 19:23

ežoj je napisal/a:

Ja, ja, vi kar tako svetujte, vam ni treba tam govorit, cel planet čaka, da bo Mixa zagovarjala diplomo in bodo po televiziji spremljali vsak njen gib, kje se bo počutila nesigurnom, kje bo glas vzdrhtel in je bodo pol ocenjevali. A mislite da bodo milijarde kitajcev kaj prizanesljive v ocenjevanju tamo ene Mixe v neki Evropi...........

Mixa: ničesar se ni treba bat, razen strahu. Strah je ena taka zadeva, ki sama sebe hrani in poveličuje. Kako to doseči je tudi en mal psihologije ( da izmislimo novo vedo: samopsihologije ). Na vse lahko gledaš tudi tako: si tam kje si, taka kot si, s vsem svojimi vrlinami, manami in strahovi. Veliko je njih, ki niso niti približno tam, kjer si ti ( pa bi želeli ). Očitno, ti gre boljše kot marsikomu drugemu. Če si verna, pol lahko verjameš, da ti pomaga angel varuh ( pa če verjameš, res pomaga ), lahko si tudi vraževerna in so ti na poti do tega trenutka pomagale dobre sile, ki skrbijo, da te ne premagajo temne sili, če si ateist, pol ti je pomagalo celo vesolje, da prideš do te točke. Očitno je, da nekaj skrbi za tebe in pol tebi ni treba za to skrbet ( ti samo verjami in bo v redu ), ti se koncentriraj na diplomo in na to kaj ti je storiti, da boš uspešna. Pa, kot so svetovali, obleci se tako kot se počutiš ugodno, ne pit in jest preveč česar koli ( saj veš, da te kaj ne tiši ). Ti opravi svoj del oni drugi, ki so do sedaj skrbeli za tebe, bodo to počeli še naprej.

ežoj
Eden od najboljših sestavkov ever s področja applied theosophical sciences, kar sem jih kdaj brala ali slišala, bravissimo.

manca51  

član od: 5.5.2008

sporočila: 511

27. okt 2012 19:39

Mixa , zaupaj vase in uspelo ti bo .

manca51

Mixa  

član od: 26.10.2012

sporočila: 10

6. nov 2012 13:54

No, da vam sporočim veselo novico. Pravkar diplomirala in to z 10 :) Presegla sem svoja pričakovanja in presenetila samo sebe. Na začetku me je bilo strah, ampak potem ko sem začela govorit, je trema malce minila. Sem se slišala tu in tam kako se mi trese glas, ampak to je pa blo tudi vse. 

Hvala vsem za vzpodbune besede in pomoč!

Mixa

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

6. nov 2012 13:56

Bravo, čestitam!

 

naor

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

6. nov 2012 13:57

Lepo, Mixa, čestitam!

Sonja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti