Svojčas sem bila med najbolj navdušenimi pristaši pranja z oreščki. Poiskala in uporabila sem vse možne variante, da bi perilo ostalo belo. Ampak po 2-letni uporabi sem prešla nazaj na pralne praške, ki jih uporabljam v minimalnim odmerkih, odvisno od umazanosti perila.
Sprva so oreščki na videz dobro oprali, kasneje se je začela kazati posivitev, ki jo v svojih testih omenja tudi ZPS. Ni me motila samo sivina na belem perilu. Tudi barvasto je postalo nekako "težko", neprijetno na otip in dobilo neprijeten vonj.
Te novodobne pralne krogle pa meni že od začetka ne delujejo preveč okolju prijazno, saj bodo na koncu kot odpadek ravno tako predstavljale obremenitev zanj. Vprašujem se, če kaj manjšo, od praška, ki bi ga porabili v tem času.
Je pa zanimiva še ena zadeva. Ko sem pred uporabo oreščkov prala s pralnim praškom, je bil v naši greznici na vrhu tekočine vedno smetanast pokrov z belimi strjenimi kroglicami pralnega praška. Sedaj ob ponovnem pranju s praškom in istočasnem zlivanju odpadne tekočine iz posode Organko, ni več ne smetanastega pokrova, ne kroglic praška![]()
. Ko ne bi bilo tako drago, bi tekočino takoj dala na testiranje, ker me močno zanima, kolikšno čistilno moč imajo ti organizmi. Izgleda, da bo le nekaj na tem, o čemer pišejo tule: http://www.em-tehnologija.com/sl/informacij
Cila