1. dec 2006 11:10
Janeževe kapice (če katera želi sliko, naj mi na zasebno pošto pošlj e-naslov, pa pošljem. Prav runda slikic je že šla skozi net...)
Za okoli 40-50 kapic:
dve celi jajci, 150 g sladkorja v prahu, 150 g moke, čajna žlička mletega janež (količino janeža prilagajamo okusu).
Jajci in sladkor v prahu stepamo - z električnim mikserjem osem do deset minut, če damo v stroj, ki sam mesi, pustimo vsaj 30 minut. Izkušnje so pokazale (moje lastne, ta šola je tako ali tako najdražja), da dalj časa stepaš, lepše so kapice. Tako da se splača vztrajat.
Potem postopoma začnemo dodajat moko in janež, izmenično. Moko žlico po žlico, vedno jo dobro vtepemo, janež tudi lepo po ščepcih. Testo mora biti na koncu gosto, ampak tako, da se že razvleče, kot bi imeli gost med, ki težko teče.
Na pekače, obložene s peki papirjem, naredimo kupčke (recimo zvrhana čajna žlička) in jih po vrhu čisto na rahlo pogladimo, vendar ne pritiskajmo preveč. Pustimo stati čez noč. Naredi se takšna tanka skorjica. Potem damo kolaačke v pečico, ogreto na 180 stopinj, in pustimo kolačke okoli deset minut.
Če se vse lepo izteče, bodo kolački kot na sliki. Če ne, potem bodo pač nastali nekakšni cekinčki, ampak nam so tudi dobri (po sistemu: niso lepi, so pa dobri...to meni pravi moj mož, hihihi).
To je to, dekleta moja. Pa sporočite, kako bo uspelo.
Glede skrivanja drobnega peciva: za tisto, akr vem, da gre v promet, delam iz dvojnih količin, noben recept, po katerem delam, pa ne vsebuje manj kot 300 g moke. In se nabere. NAjbolj nerodno je, ker gredo najbolj v promet cimetove zvezdice....ko se sušijo, se med njimi nenehno pojavljajo prazna mesta....
Mamamia
mamamia