Kajenje - zaprosilo za nasvet

kozamurnik

sporočila: 2311

7. maj 2014 19:06

Mopsika, če ne veš, alkoholizem je bolezen, ne razvada. In samo boga prosi, da ne boš morda tudi ti  ali tvoj mož ali brat, ali pa otrok, kdorkoli  ki ti kaj pomeni, nekoč morda  med njimi.

Ni nobene garancije, veš.

In če ne moreš pomagati, ne obsojaj. Mi imamo prijatelja alkoholika, na vse načine smo mu skušali pomagati, klub, psihologi, tudi  psihiatri, nič. Pa ne, ker ni hotel  prenehati s pitjem, ampak zato,  ker ni zmogel.

No zdaj je končno drug človek,  s pomočjo AA se je  postavil na noge.

Ampak ob srhljivih zgodbah in trpljenju  alkoholikov in njihovih  svojcev, ki sem jih slišala na njihovih srečanjih, mi na kraj pameti ne pade, da bi jih  zmerjala s pijanci  ali kako drugače obsojala. 

Kdo trpi bolj, oni, ki bi se radi rešili zasvojenosti, pa ne zmorejo,  ali njihove družine, ki tudi  trpijo in ne morejo nič, je težko reči.

 

O  kajenju nič, ne kadim.  Poznam pa veliko  ljudi, ki so nehali čez noč.

murnik

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

8. maj 2014 7:08

limnol je napisal/a:

Proxima,
eno vprašanje imam - ni treba odgovarjati, če nimaš časa, mogoče tudi nisem dovolj dobro prebrala, ker sem šla skozi bolj na hitro. Kot razumem, kaže, da imajo debeli srčni bolniki več možnosti da živijo dlje od normalno težkih srčnih bolnikov in da podobno velja tudi za ledvične bolnike. Statistično gledano so tu torej debeli v prednosti. Ampak če upoštevamo ono drugo statistiko, da je med debelimi ljudmi več srčnih bolnikov kot med normalno težkimi - se potem (summa summarum) še vedno splača biti debel ali ne?

Sprašujem tako, za vsak slučaj, če bi slučajno kdo želel dolgo živeti.

Sonja
Kot rečeno, zaenkrat premalo vem(o), kot pri večini drugih stvari se bo verjetno izkazalo, da se za različne stratuse (starost, spol, razred BMI, telesna sestava - pusta mišična masa/maščoba/voda) različno splača ali ne splača (v tem primeru biti debel). Verjetno je še vedno najbolje biti v območju BMI, ki je normalen ali zmerno blago povišan(!). Ampak zdaj smo pa tam - če si že enkrat debel, sploh ni več čisto jasno, katerim debeluhom se res splača hujšat in kako (tistim ekstremnim vsekakor ja, ampak pod zdravniškim nadzorom in na ta način, da ne izgubljajo puste mišične mase, kar je težko, za ostale pa se mnenja precej krešejo). lp, proxima Sporočilo je spremenil(a) proxima dne 08. 2014 07:21

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

8. maj 2014 8:38

Limnol, v vsakem primeru se ti splača biti bootylicious

Vendelina jr.

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

8. maj 2014 10:12

S tem me je že narava zaznamovala, jaz samo še malo prilivam olja na ogenj (včasih tudi malo preveč, no, ampak ne bi zdaj o tem).

Sonja

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

8. maj 2014 10:34

Aja, pa še eno stvar neprestano poudarjajo na strokovnih konferencah, namenjenih klinični prehrani: najvažnejše od vsega je vzdrževanje telesne kondicije in mišične mase, pusta mišična masa je namreč metabolna rezerva v primeru obolenja in je eden od glavnih neposrednih dobrih napovednih dejavnikov preživetja. Torej gibanje, in niti ga ni treba tako zelo veliko (kolikor se spomnim, naj bi bilo vsak dan pol ure ali trikrat na teden po eno uro že tisto, kar naredi pomembno razliko, in to praktično karkoli, samo da je aerobno in približno enakomerno obremeni glavne velike mišične skupine). lp, proxima

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

8. maj 2014 11:46

proxima je napisal/a:
Torej gibanje, in niti ga ni treba tako zelo veliko (kolikor se spomnim, naj bi bilo vsak dan pol ure ali trikrat na teden po eno uro že tisto, kar naredi pomembno razliko, in to praktično karkoli, samo da je aerobno in približno enakomerno obremeni glavne velike mišične skupine).

lp, proxima

 

Aleluja!

Sonja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti