Kajenje - zaprosilo za nasvet

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4733

7. maj 2014 15:50

Ma kakšno perje, Riddle...za našo zdravstveno in pokojninsko kaso je nekaj najlepšega, če se poslovi kakšen mlad upokojenec, ali pa kdo s solidno delovno dobo...pa je treba dat eno penzijo manj, pa kakšna zdravila na recept manj. Je pa zanimiva tale dohtarca, ni kaj rečt .

Ljudje dragi, kadite, kolikor vam denarnica dopušča. Sem tudi jaz kadila do pred nekaj leti. Ampak nikar nas ne prepričujte, kako je to super zamenjava za tablete za živce, pa kako je to neškodljivo in pljučam malo da ne blagodejno dene katran, ker s tem farbate itak samo sebe. 

Pa še malo v razmislek: zelo dobra znanka je v zadnjem stadiju raka na pljučih in si želi čimprej umreti. Tako hudo je že, da ima neznosne bolečine tudi, ko se vleže na 20 cm debelo peno, saj na jogiju ni več šlo. Do lani tak čas je skoraj ni bilo možno videti brez cigareta v ustih. Ko so jo pred prazniki spet odpeljali v bolnišnico je rekla, da, če bi lahko, bi na kolenih prosila vsakega, naj neha kadit.

In tudi nam se lahko zgodi...

Ognjič

ribaracarak  

član od: 3.4.2003

sporočila: 4311

7. maj 2014 16:25

Jaz ne bom pozabila svojega očeta, kako je hlastal za zrakom in iskal uno pumpico, ki je prinesla trenutno odrešitev. Seveda je kadil veliko in preveč in to praktično ves čas do prezgodnje smrti (62let). Tudi midva z možem sva oba kadila (med obema nosečnostima nisem, pa tudi v stanovanju nisva kadila), potem pa sva oba dobesedno čez noč nehala - najprej on in nekaj mesecev za njim še jaz. In zagotavljam vam, da ni nobenemu žal za to odločitev, čeprav se včasih sprašujem le kje je tisti denar, ki naj bi ga zaradi tega prihranila - no, to je hec, nikoli ne razmišljam o tem.

 

rrr

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5189

7. maj 2014 16:54

Pravzaprav res - državna blagajna bi morala podpirati tako debelost kot kajenje, ker je oboje v primerjavi z alkoholizmom tako nobel razvada - priznam, pobruhan agresivni alkoholik je res videti precej manj prefinjeno od debelega ali zakajenega intelektualca, ki redno hodi v opero. Vseeno pa tobak in špeh enako učinkovito spravljata ljudi v grob ravno tam nekje v letih, ko je sicer treba v penzijo. Ja, res je, tudi kakega nekadilca pobere pljučni rak, ravno tako kot kdaj kakemu mlademu vitkemu športniku odpove srce, pa tudi kak strasten kadilec v visoki starosti umre od prometne nesreče. Ampak statistika vseeno govori svoje.

Mogoče bi se pa le lahko nehali delati, da se nikogar ne tiče, če "škodujem samo sebi". Figo samo sebi. Tudi okolici, tudi otrokom, tudi vsem nam, ki plačujemo zdravljenje. Kar seštejte svoje prispevke v zdravstveno blagajno, pa to primerjajte z nekajletnim zdravljenjem pljučnega raka. Pa še kako se to tiče še vseh drugih razen vas.

Sonja

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

7. maj 2014 17:02

Pri nas se je že začelo: Kadilci in tisti s preveliko težo plačujejo nekoliko več za zdravstveno zavarovanje. :)

Pravzaprav, ko so to prvič uvedli, so se spravili na kup in tožili. Potem so spremenili pogodbo in nam, ki ne kadimo in imamo "normalno" težo, dali popust na premijo. Še vedno ne dovolj popusta, ampak bolje malo kot nič. Zdravstveno varstvo se  pri nas ne plačuje iz davkov.

 

Vanja

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

7. maj 2014 17:22

Statistika govori v zadnjih letih pravzaprav silno hecne stvari (ključne besede: reverzna epidemiologija), ki si jih vobče še ne znamo čisto dobro razlagati in jih zato potiskamo v kajtebrižno polje; zlasti ker bi se utegnile cele doktrine o aktivni profilaksi postaviti na glavo (o implikacijah, ki jih ima zadeva za farmacijo, ki je v zadnjih desetletjih živela od zniževanja priporočenih območij krvnega pritiska in holesterola, bomo raje previdno tiho). lp, proxima

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

7. maj 2014 17:33

proxima je napisal/a:

Statistika govori v zadnjih letih pravzaprav silno hecne stvari 


lp, proxima

 

Pred par leti sem v enem časopisu naletela na številke, da zavarovalnico dosti več stanejo tisti, ki skrbijo za svoje zdravje, kot pa tisti, ki so kar se taga tiče brezbrižni. Kot prvo stanejo več, ker jih je veliko na dragih zdravilih, izvršujejo na njih drage teste in ne nazadnje zato, ker v povprečju živijo dosti več let. Članka pa na žalost nisem našla. 

 

Vanja

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5189

7. maj 2014 17:58

Proxima,
eno vprašanje imam - ni treba odgovarjati, če nimaš časa, mogoče tudi nisem dovolj dobro prebrala, ker sem šla skozi bolj na hitro. Kot razumem, kaže, da imajo debeli srčni bolniki več možnosti da živijo dlje od normalno težkih srčnih bolnikov in da podobno velja tudi za ledvične bolnike. Statistično gledano so tu torej debeli v prednosti. Ampak če upoštevamo ono drugo statistiko, da je med debelimi ljudmi več srčnih bolnikov kot med normalno težkimi - se potem (summa summarum) še vedno splača biti debel ali ne?

Sprašujem tako, za vsak slučaj, če bi slučajno kdo želel dolgo živeti.

Sonja

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

7. maj 2014 18:11

limnol je napisal/a:

 

Sprašujem tako, za vsak slučaj, če bi slučajno kdo želel dolgo živeti.



Sonja

 

You made my day! Spet je quantity vs. quality. 

Excuse my english. :)

Vanja

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

7. maj 2014 18:37

limnol je napisal/a:

 .......se potem (summa summarum) še vedno splača biti debel ali ne?

Sprašujem tako, za vsak slučaj, če bi slučajno kdo želel dolgo živeti.



Sonja

Nič za vsak slučaj pa za dolgo življenje - splača se biti debelčkan, posebno, če si ženskica v najlepših (beri - tja po Abrahamu) letih - imaš lepe zaloge estrogena. Včasih pridejo prav .

lp

cervus

mišzmoke  

član od: 28.8.2010

sporočila: 4528

7. maj 2014 18:45

Ta dan je lepši in lepši

lp

mzm

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti