član od 20069217 sporočil
Klea, da ne bo nesporazuma, ni treba nič v stilu "daj pozabi verze, glavno je, kje bomo jedli...", samo nekaj v stilu"dragi prijatelj, dolgo časa se že poznamo in razveslili me boš, če boš z mano proslavil moj x-ti rojstni dan, ki bom tam-in-tam", je ravno ena prava mera. Razlaga: Mene namreč zgrozrijo plehki verzi in posebej neslane domislice na čestitkah (celo prodajajo vrsto čestitk, kjer so nekakšne karikature in neki že vnaprej napisani umislek, ki naj bi bili duhoviti, pa so samo bedni...). Zadnjič sem v papirnici izbirala čestitko in sem te produkte videla in me je bila groza. Na teh čestitkah nagovarjajo 60-letnike s "stara sablja, sej kr dobr zgledaš," poleg tega je en mali milijon "dvoumnih" domislic o tem, kaj pri 60-ih, 50-ih leze gor in kaj leze dol, skratka beda. In veš zakaj? Ker dobre lirike za rojstni dan preprosto ni. Dobri verzi nastanejo, ko nekdo (ki to zna) ubesedi vrhunec emocij - pa naj bodo to zelo vesele (ljubzezen)ali pa zelo žalostne emocije, za take emocije pa mora biti prej precej inspiracije. Rojstni dnevi sp resda praviloma veseli dogodki, redkodaj pa povzročijo takšno eksplozijo pozitivnih emocij, da bi iz tega nastali dobri verzi. Obratno, pri Mili Kačič (pa pri mnogoterih drugih) je kar nekaj pesmi, ki so jih povzročile žalostne emocije ob rojstnih dnevnih. Z drugimi besedami. naloga, opremiti vabilo "z enim dobrim verzom" je skoraj mission impossible. Ne moreš široke mase prijateljev vabiti z dobrim ljubezenskim verzom, prav tako na moreš teksta opremiti z dobrim verzom, ki je nastal zaradi žalosti. Celo main stream teksti tu zelo slabo funkcionirajo: Spomnim se več vabil, na katerem je bil Šifrerjev tekst Za prijatelje (enkrat v celoti, enkrat samo refrenski del), pa je napisano malo na silo funkcioniralo (v zvočni verziji je bolje). Lahko pa poskusiš: naredi en tekst z osnovnim vabilom in en tekst z vabilom in še malo Šifrerjevega teksta in se postavi v čevlje tistih, ki bodo vabilo dobili in boš takoj ugotovila, kaj bolje funkcionira. My money is on text-only-version.
Vendelina jr.
Sporočilo je spremenil(a) Vendelina jr. dne 06. nov 2006 14:30:31