Izlet v beograd ,paračin

Kotarca  

član od: 13.6.2010

sporočila: 614

5. sep 2010 13:25

hvala vsem trem za mnenja. Ko sva iskala malo po netu sem naletela tudi na tole ponudbo: http://www.palma.si/program/podrobno/po-poteh-nek s katero bi si vsaj malo lahko pogledala obe mesti in še kaj. Tisti, ki se veliko potepate in imate izkušnje s potovanji, se vam zdi za začetek OK ? Niti sama ne vem zakaj, ampak bolj kot ostale evropske države me zanima bivša YU, morda zaradi pripovedovanja staršev. Kotarca

Sweetie  

član od: 22.1.2004

sporočila: 1268

5. sep 2010 14:19

Če so še kateri med vami, ki jih zanima bivša Juga, toplo priporočam potovanje v Makedonijo in sicer z agencijo Sonchek. Pot je res malo dolga za vtobusom, a ko prispeš na Ohrid, je vse poplačano. Od tam smo delali čudovite izlete, pa še Albanijo smo obiskali. Kopali smo se v toplem in čistem ohridskem jezeru. Doživetje, da je kaj. Sweetie

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15823

5. sep 2010 21:11

Če niste tipi, ki bi šli na tako pot sami, v lastni režiji, potem tale zadeva s Bg, Sarajevom, Mostarjem in Plitivicami niti ni tako slaba, manjka pa Makedonija, pa tudi Črna Gora. Kanjon Tare, Durmitor,Lovćen, Boka Kotorska ... vau.

 

Mi smo se povosod podali na pot  samiali s skupino a v lastni režiji. Tako smo se pet dni potepali po BiH (Bihać, Velika Kalduša - kdo se še spomni Fikreta Abdića???, Travnik, Prozor, Mostar, Jablanica, Sarajevo, Jajce - z muzejem Avnoja vred ....), nazaj grede še Zenica.

 

Naslednje leto je bila na vrtsi MAkedonija, šli smo z busom, en prečudovit teden v deželi, polni sonca. Skopje, Tetovo, Bitola, Tikveš s svojimi nepreglednimi vinogradi in vinsko kletjo, Titov Veles, Ohrid in Ohrodsko jezero.

Na poti tja in nazaj seveda še malo Južne Srbije, skozi Bg smo se le peljali, ker smo vsi iz družbe že več krat bili tam.

 

Vedno in povosod druženje z domačini, stika ni težko navezat, beseda steče sama po sebi. V neposrednems tiklu zveš marsikaj, kak drugačen pogled na dogajanje, ki nas je tako zaznamovalo, se odpre, jasno je, zakaj se nad Mostarjem šopiri ogromen križ in zakaj na muslimanski strani Neretve vznikajo vedno nove džamije, zakaj nekateri ne gredo na drugo stran reke, čeprav je most obnovljen.

 

In Sarajevo z vsemi svojimi ranami. Tudi Beograd jih ima, še kako peklijo.

 

Vsaka od novih držav se je znašla po svoje. Je zanimivo hodit tja dol in opazovati. VSem je pa skupno nekaj - spomini. Ti v ljudeh še niso zamrli. Mi smo v Skošju po naključju naleteli na že sivolasega natakarja, ki je služil vojsko v Sloveniji, in to pri očetu ene ized članic naše skupine. Seveda so telefoni takoj naredili svoje ...

 Kot naša Slovenija je sila lepa tudi naša nekdanja skupna domovina.

 

Mamamia

 

 

 

 

mamamia

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

6. sep 2010 10:24

Bivša Juga je itak področje, ki ga je treba obiskovati več let, potem je pa možno, da človek že kaj kapira. Zlasti, če je človek še v nahrbtniški fazi - dokler ne kapiraš tega, kaj je "zenicabluz", pa tega, kako ceste na sredi kraja zmanjka in nimaš kam, pa recimo, ko ti je čudno, zakaj so vse nove hiše prebarvane s pistacija zeleno in vijoličasto (in potem vidiš čez 50 km Prodavaona boja i lakova v točno teh barvah) - skratka, dokler človek tega ne doživi, sploh še ni začel živeti. Pa rumene balustrade v blatu Moravske doline, pa cesta od Niša do Vranja (ni nobenih označb na sredi ceste, tako da ne veš, kdaj se lahko in kdaj se ne prehiteva)...neprecenljivo. Ampak preden se gre na pot: lepo v roke Andrića, Crnjanskega, Selimovića, Krležo. Pa naj najprej besede pričarajo Lašvansko dolino (brez tega se itak ne šteka Bosne), jesensko meglo na Ušću in ves "svijet i polusvijet" okoli Zg. Če dobite v originalu, toliko bolje. Pa če eventuelno na YT snamete staro in kultno Kuda idu divlje svinje in novejšo Vratiće se rode, bo to tudi dober prispevek k spoznavanju narave in družbe. Vendelina jr.

Kotarca  

član od: 13.6.2010

sporočila: 614

7. sep 2010 6:51

Vendelina jr. je napisal/a:
Bivša Juga je itak področje, ki ga je treba obiskovati več let, potem je pa možno, da človek že kaj kapira. Ampak preden se gre na pot: lepo v roke Andrića, Crnjanskega, Selimovića, Krležo. Pa naj najprej besede pričarajo Lašvansko dolino (brez tega se itak ne šteka Bosne), jesensko meglo na Ušću in ves "svijet i polusvijet" okoli Zg. Če dobite v originalu, toliko bolje.ž Pa če eventuelno na YT snamete staro in kultno Kuda idu divlje svinje in novejšo Vratiće se rode, bo to tudi dober prispevek k spoznavanju narave in družbe. Vendelina jr.
To vem, prav zato me tako zanima. Mislim, da so/ste imeli tisti, ki so živeli to državo nekaj kar je dano malokaterim. Toliko kulturnega bogastva in etničnih razlik, pa vendarle ne, da je nam težko pravzaprav nemogoče dojeti Trenutno prebiram "Dožvljaji Nikoletine Bursaća ".Amazing. Hvala še enkrat. Kotarca

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15823

7. sep 2010 9:39

Haha, Nikoletina Bursać .... umiram od smeha.

 

Se strinjam z Vendy, od nadaljevank bi dodala še Pozorišče u kući in Grlom u jagode, pa slovenske Male oglase. Še danes so aktualni.

 

Mamamia

mamamia

matejaoz  

član od: 1.6.2010

sporočila: 329

3. sep 2012 9:51

V kratkem nameravam obiskat Beograd z okolico, me pa zanimajo te "carinske" trgovine. Kako jih prepoznam in kje se nahajajo (če sploh še obstajajo)?

Hvala

 

matejaoz

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15823

3. sep 2012 10:17

Kakšne "carinske" trgovine imaš v mislih? V BG tega ni, le na tržnici, kot povsod drugod, lahko kupiš kakšno robo.

Si ti mogoče mislila Arizono, nakupovalni "center" v BiH, kakih 40 km od Slavonskega Broda proti jugu, oziroma nekaj takega?

 

Ker Bg je eno tako velemesto, da boš v njem prej drage kot poceni stvari našla.

mamamia

matejaoz  

član od: 1.6.2010

sporočila: 329

3. sep 2012 10:36

To so carinske trgovine. Prodajajo robo, ki jo na carini vstran vzamejo švercarjem. To je originalno blago priznanih svetovnih znamk

tole je ena napisala postu na prvi strani. Pa me zanima, če je to še aktualno.

matejaoz

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

3. sep 2012 11:27

A ta del si tudi prebrala:

Robida je napisal/a:
Kyara, taki nakupi so mi poznani. Mislim pa, da gre za prvovrstne ponaredke. Od Spyder bund dalje...

lp,Robida

 

Bila v zadnjih treh letih kar nekajkrat v BG, pa jih niti od daleč ni bilo opaziti.

Loni Makaroni

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti