Ticino masa

katka lopatka  

član od: 1.12.2006

sporočila: 4996

3. feb 2008 10:32

No, me veseli, tista masa je res fajn... lepe pustne dni, tudi jaz sem v peki - krofi, krhki flancati, miške z malinami, ocvirkovca... katka http://katka-lopatka.moj-album.com/

katti  

član od: 4.11.2005

sporočila: 2109

13. feb 2008 18:08

Anomis, če bi jaz tako torto nardila bi bla prav vesela.

O, ne morem verjet, juhuu........... hu hu.. tud jaz sem si končno včeraj kupila tičino maso, na Brnčičevi. Skoz sem si jo po tihem želela, ko sem gledala te vaše umetnine. Sedaj pa me čaka veliko branja pa gledanja slikc- kopiranje idej pa milijon vprašanj imam v glavi.  Zdaj pa kje n aj vse to poiščem.

Za valentinovo ali konec tedna- ker bo takrat bolj čas, bom prvič sprobala pa potem še kdaj, vse do aprila, ko me čaka, peka torte za bodočega tasta in to za 50 let. Mater ej,  je treba nardit dober vtis!!!

Stana.r, jade in druge ali imate vašo prvo torto s tičino maso slikano. Bi blo fajn, če bi povedale kera je, tako za moj pogum.

 

Se pravi ni važno katero torto pečeš, važno je da jo po vrhu in okol namažeš s masleno kremo. Koliko približno jo ponucate?

 

Dobite še kakšno vprašanje.

Aha imam že enega, kakšne pripomočke vse uporabljate za valjanje, rezanje,....

katti

Pitončica  

član od: 7.6.2005

sporočila: 1677

13. feb 2008 19:56

Ah katti ti boš imela veliko vprašanj izkušeni mojstri ti bodo pa lahko pomagali, če bodo pri volji :)

Tukaj je slika moje prve torice, pri kateri je sodelovala stana.r :) zato je tudi tako lepa tortica :)

http://pitoncica.moj-album.com/album/10310829/

sploh ni tolk teško :) sm mislila da je bolj zahtevno :)

Za eno torto porabiš polovico masla.

Od pripojmočkov, pa vse kar najdeš :) in če rataš prevec zasvojena kupiš polovico Pekarne vrhnika :) pol ti pa že iz omare začne lezti :)

Sama uporabljam: podlogo za valjanje, valjar, gustin - škrob, rokavice za barvanje, barve (v prahu razredčene z vodo), komplet za izdelovanje rožic, nož, ki ima 3 razl. možnosti rezanja, gladilec za ticino, čopič in vodo za "limanje" ..... izrezovlec trakov .... pa še kej bi se najdlo ...

Veliko uspeha ti želim

 

lp

Tukaj klikneš in si ogledaš moje slikice

 

Pitončica

stana.r  

član od: 28.11.2004

sporočila: 2909

13. feb 2008 20:36

Evo katti, tole je moja prva torta s tičino maso, narejena junija lansko leto. Oblečena v belo tičino maso, na vrhu pa en krog zmečkane tičine ter kupljene rožice in perlice. Na robovih sem naredila vzorčke z vilico, ki sem jo pomakala v barvo (zdaj sicer vem, da bi to lahko naredila tudi s čopičem in bi bilo veliko lažje )

http://www.moj-album.com/album/10825461/?os=

 

Torto lahko delaš katerokoli, le biskvit mora biti na vrhu. Paziti moraš, da tičino masa ne pride v stik s smetano, ker se bo začela topit (baje, sprobala nisem). Če imam torto, ki je filana s smetano namažem bolj previdno z masleno kremo tako, da prekrijem smetano.

Torto, ki je premazana z masleno kremo dam ta čas, dokler razvaljam tičino v hladilnik, da se maslena krema malo strdi. Tičino maso v tem primeru lahko tudi malo premakneš in popraviš. V nasprotnem primeru se tičino masa takoj prime na torto in težko karkoli popraviš.

Za eno torto premera 28 cm porabim približno 130 masla + sladkorja.

Valjam na silikonski podlagi (pozneje me je jade poučila, da jo narobe obrnem, da se ne poznajo vzorčki) z rostfrajastim valjarjem. Podlogo s tičino maso samo zvrnem na torto in jo počasi odstranim. Na začetku sem to delala tako, da sem tičino maso pograbila z rokama in na hitro prenesla na torto ampak tale varianta je veliko bolj enostavna.

Za rezanje tičine lahko uporabiš kolešček za rezanje testa ali kakšen drug nožek, lahko uporabiš tudi različne modelčke za piškote ali tiste majhne za fimo maso. Lahko narediš tudi odtis na kakšni čipki (npr. http://www.moj-album.com/album/10825461/?os=  )

V Črnučah imajo tudi različne modelčke za izrezovanje tičino mase. Meni so teli zelo všeč http://www.moj-album.com/album/10825461/?os=

Na tičino maso lahko tudi rišeš. Za nas, ki nismo tako nadarjeni obstaja varianta, da prerišeš. To narediš tako, da daš prozorno vrečko na sliko, prerišeš sliko na vrečko, daš vrečko na kos razvaljane tičino mase in potem narediš čez slikico obris s kakšnim zobotrebcem ali kaj podobnega. Vrečko odstraniš in potem rišeš s čopičem. Svetujem ti, da imaš kvaliteten čopič z dobro konico.

http://www.moj-album.com/album/10825461/?os=

Tole tortic je pa moja mami naredila - njena prva torta s tičino maso

http://www.moj-album.com/album/10825461/?os=

 

Če te bo še kaj zanimalo, ti kar vprašaj. Tudi jaz sem šele lansko leto začela delat s tičino in sem čisto navdušena

 

 

 

 

 

stana

tilenboc  

član od: 30.6.2004

sporočila: 221

13. feb 2008 20:45

Stsns, mene pa zanima, kako pritrdiš perlice na torto. Meni nikakor ne rata, obvezno jih moram malo potisniti v tičino, drugače se mi odkotalijo dol. Pri tebi pa nikoli ne vidim vdrtin od perlic, vedno je torta ravna. Lp,tilenboc

spagon  

član od: 12.6.2007

sporočila: 1133

13. feb 2008 20:47

Stana in Pitončica, vidve sta pa res faci!!!!!!!! Ful pridni in vedno polni super nasvetov! Mene pa zanima če se da tudi iz marcipana tako lepo oblikovat rožice kot iz tičine? Pa verjetno se ob stiku s smetano ne stopi, ali pač? Mogoče butasta vprašanja, sam sem bolj nova v teh vodah hvala! saš

Pitončica  

član od: 7.6.2005

sporočila: 1677

13. feb 2008 21:47

 

Tudi z marcipanom se da delat, sam mene malo moti, da se preveč lima :( se mi zdi da ticina ni tolk pocasta :)

Kar pa smetano zadeva, ti bo mogla pa kšna druga več povedat, jst še nism delala. Po ticini sm pisala z obarvanim maslom.In j bilo čist vredu.

 

lp

Tukaj klikneš in si ogledaš moje slikice

Pitončica

stana.r  

član od: 28.11.2004

sporočila: 2909

13. feb 2008 22:42

Tilenboc, perlico čisto malo navlažim in dam na tičino. Na ravni podlagi ni problem, ob strani pa tudi jaz vtisnem v tičino maso. Tukaj se lepo vidijo vdolbinice od perlic http://www.moj-album.com/album/10825461/?os=

 

Spagon, tudi iz marcipana se lahko oblikujejo rožice, vendar se tudi meni zdi, da je veliko lažje dela s tičino maso. Tudi jaz nimam nekih izkušenj z marcipanom in smetano tako, da ti ne znam svetovati. Najbrž se ne bi kaj dosti stopilo, če bi jih dala na torto malo pred tem, predno postrežeš

stana

barb*  

član od: 19.12.2005

sporočila: 157

14. feb 2008 7:24

In s čim potem sliko obarvate, ko jo date na tičino maso? Z obarvanim maslom ali s čim? barb*

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecanjica1998
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti