Turšija

Robida  

član od: 4.7.2004

sporočila: 780

tema odprta - 1. sep 2006 19:07 | ogledi: 16.301 | odgovori: 9

Rada bi naredila zelenjavo v kisu (cvetača, korenček, čebula, zelen paradižnik...9, to, čemur naši južni pprijatelji rečejo turšija.

Imate morda kak recept, v bazi ga namreč ne najdem.

Hvala in lp, Robida

terakota  

član od: 19.9.2009

sporočila: 469

12. okt 2009 21:09

Robida je napisal/a:
Rada bi naredila zelenjavo v kisu (cvetača, korenček, čebula, zelen paradižnik...9, to, čemur naši južni pprijatelji rečejo turšija.
Imate morda kak recept, v bazi ga namreč ne najdem.
Hvala in lp, Robida
Pravo Turšijo zelo rada pojem, ko mi jo dostavi prijateljičina mama:) Sem se pa sama postopila jo napravit ravno nekaj dni nazaj, ko sem dobila domače zelje ter korenje. Litrške kozarce sem napolnila z surovim zeljem v kosih, prepolovljenimi korenji, cvetačami ter prepolovljenimi čebulicami ter to zalila z mešanico kisa, vode, soli, dodala malenkost sladkorja ter pasterizirala. Se mi zdi veliko lažja varianta. lp terakota

dididala  

član od: 20.10.2008

sporočila: 120

13. okt 2009 13:20

Meni je turšija zelo enostavna varianta,tudi najman problemov, da se pokvari.Jaz imam manjšo kantico s pokrovom, naredim tekočino in vanjo mečem zelenjavo-sezonsko.Moj recept: 3l vode 150g soli 100g sladkorja 1l kisa-9% 10g vinobrana 1 lovorjev list zrna popra dididala

terakota  

član od: 19.9.2009

sporočila: 469

9. nov 2009 11:00

dididala, imaš prav, samo začeti je treba. Mene pa zadnje čase zanimajo fermentirani shranki samo s soljo, tako kot kislo zelje, kot vem nekateri tudi turšijo tako delajo, je tako? Preprosto posolijo vodo, dodajo zelenjavo, zaprejo in počakajo, da fremnetira-presnojedci pa celo brez soli, samo z mlačno vodo, fermentira v nekaj dneh in jo je potem tudi potrebno pojesti v nekaj dneh... lp terakota Sporočilo je spremenil(a) terakota dne 09.nov 2009 11:01

seba24  

član od: 6.1.2011

sporočila: 1

6. jan 2011 16:17

Novo Zdravo Sem čisto nov na tem forumu in bi rabil par nasvetov ker bi želelnarediti turšijo. Zanima me sledeče: a gre v turšijo cela zelenjava ( razen zelja ki se ga nareže ) kje se hrani ( vsi opisujete velike posode zanima pa me a je to možno narediti v manjših steklenih kozarcih kako se to hrani ( na kakšni temperaturi in ali morajo biti kozarci hermetično zaprti oz ali mora ta zelenjava priti v stik z zrakom. katero zelenjavo priporočate in v kakšnih količinah ter ali je res potrebna uporaba vinobrana. To bi me zanimalo za začetek. Vsak odgovor bo dobrodošel in se vam zanj že vnaprej zahvaljujem Lp seba24

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

6. jan 2011 16:18

seba štiriindvajseti, dobro nam došel, rabimo nove moške člane ( no, seveda tudi ženski novi člani dobrodošli ). Glede tvojega vprašanja, se najprej moramo zmenit o čem gre beseda. SSKJ ne pozna izraza turšija ( pa saj me to nič ne moti ), pod tem nazivom razumemo vloženo ( vglavnem ) zelenjavo. Sicer ne vem kolk si star ( 24 ? ), vendar, če se spuščaš ( vsaj jaz ) na novo področje, najprej izbrskaš iz dostopnih virov kolikor lahko, potem vprašaš in takrat lahko zastaviš " ta prava " vprašanja in največ odnesoš z najmanjšim nadlegovanjem. Torej ti svetujem, da se zapotiš v najbližjo knjižnico, lahko knjižničarki poveš kaj te zanima in ti bo svetovala knjige ( pa mene bodo nekateri čist zasovražili, veš, nekateri so tukaj alergični na omembo knjig ).Marsikakšna vrtnarska knjiga ima tudi nasvete o vlaganju zelenjave.

Čisto na hitro odgovor: načeloma se " turšija " pripravlja tako, da se zelenjava ( kumarice, paprike........... ) hermetično zaprejo v steklen kozarec s " tapravo tekočino " , potem se kozarec pasterizira, večinoma v večjem loncu. Lahko se naredi " mlečnokislinsko vrenje " postopek je včasih bil bolj razširjen, sedaj je omejen le na kisanje zelja.

Pa, drugač, si mal zamudil, turšija je že vložena, do polovice že pojedena, do prihodnje jeseni imaš ravno čas, da se dovolj naučiš.

ežoj

slivovi cmoki  

član od: 7.8.2012

sporočila: 444

31. mar 2014 18:48

Bilo je eno obdobje, ko se je o tem načinu veliko govorilo in je bil aktualen recept. Takrat sem tudi jaz nabavila vinobran in v pripravljeno tekočino vložila viške zelenjave v večjih kosih. Prakticirala pa sem tako; po potrebi praznila kozarec in čim sem imela kakšen višek zelenjave sem jo vložila v kozarec. Namesto, da bi zelenjavo dala v hladilnik ali pa jo zamrznila, sem jo vložila v kozarec. Po svoje praktično, a vinobranu nisem najbolj naklonjena in sem opustila ta način.

slivovi cmoki

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?gobica1402
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti