Dodija
Kako najti gobe?
Ja to se na prvi pogled sliši smešno, ampak vem kako je to.
Ko sva začela hoditi s fantom tudi on ni videl iti ene same gobe, še marele ne. Ampak to je stvar, ki se jo lahko naučiš, kot vsako drugo. Zdi se mi, da je težava ljudi, ki gob ne najdejo v tem, da jih ne iščejo prav. Enostavno gredo v gozd na sprehod in hodijo. Ampak gobe je treba iskati, res gledati ... tako, da imam včasih po dolgem nabiranju že kar malo utrujene oči. Razlika je tudi med ljudmi. Tisi, ki veliko hodijo v naravo imajo razvite oči za takše detajle. Sama redko opazim, da je bil kdo pri frizerju med tem ko zagledam majcenega jurčka na daleč, sem tip, ki opazi tetajle v naravi, ampak tudi to je priučeno. Živim poleg gozda in grem pogosto vanj na sprehod. Skratka za gobe je potrebno natrenirat oči.
No, ta moj "slepi" fant je začel z mano hoditi na gobe in sem mu jih kazala; poglej tam je marela, tam golobica, tam jurček, na začetku jih je samo hodil pobirat v košarico, ker jih enostavno ni videl, ampak vaja dela mojstra in tako je postal pravi gobar ... Sedaj jih nabere toliko kot jaz ali še več.
Tudi pri prijateljicah, ki gredo redko v naravo po gobe sem opazila identičen problem. Kakšno gobo najdejo šele na koncu sprehoda, ko si oči že rahlo natrenirajo.
Skratka, mislim, da je to opravilo, ki se ga da odlično naučiti. Mogoče bi bilo dobro, če bi nekajkrat šla v gozd z kakšnim veščim gobarjem, da se naučiš kam pogledati, kje so tereni in kako zgleda goba z razdalje...
Jaz sem prepričana, da ti bo uspelo, saj sama dostikrat čistim polno košaro gob mojega "izgubljenega primera"
Lep pozdrav
Petra
magnolija