Dodatki živilskim proizvodom (e)

urssa  

član od: 25.12.2005

sporočila: 380

15. mar 2008 14:12

Ja vsi E-ji pa res niso nevarni. Tudi citronska kislina in sol sta E-ja, pa jih vsi uporabljamo. Sicer pa kot je že mamamia rekla, v majhnih količinah ni panike (ni pa to mišljeno za alergike). Sicer je pa problem tega kar piše na embalažah, da proizvajalcem ni potrebno napisati kaj vsebuje "polizdelek", ki ga oni vključijo v svoj izdelek. Naprimer sokovi: imajo notri vse živo, zraven pa piše naprimer "zgoščeni sok nečesa", nihče pa ne ve kaj je v tem zgoščenem soku... Urša

anja27  

član od: 2.6.2005

sporočila: 1085

15. mar 2008 14:22

Sodelavka je oni dan razlagala, da je njihovemu znancu skoraj hišni zajec poginil, ker je jedel korenje iz Mercatorja v kilski pakungi. Veterinar ga je, sodeč po stanju, v katerem je bil zajec, najprej vprašal, če je jedel to korenje. Baje ni bil prvi primer. Tip je potem ves zgrožen hitel veterinarju razlagati, da so tudi oni jedli to korenje, zbal se je za otroke, ženo in sebe. Veterinar ga je "potolažil", da je naš organizem že tako navajen na konzervanse, da take vrste zastrupitev zaznamo le v obliki lažjih prebavnih motenj.

Anja

oliva  

član od: 21.3.2005

sporočila: 312

15. mar 2008 15:04

Ob ugibanju, koliko moraš pojesti nekaterih E-jev, da je mera polna za izbruh neke bolezni, pa se vprašajte, kdo od nas bi popil kozarec vode, v katerega nekdo pred vami vlije desetinko kapljice strupa? Razen kakšnega črvičenja tisti trenutek najbrž ne bi občutili ničesar, vendar če to pijemo kar nekaj časa, potem se najbrž kakšni bolezni ne bomo mogli izogniti. Pa kaj menite, zakaj že vsaki tretji Slovenec zboli za rakom? oliva

anja27  

član od: 2.6.2005

sporočila: 1085

15. mar 2008 15:23

oliva,

se popolnoma strinjam s tabo. Zato v trgovini že nekaj časa kupujem res minimalno sadja in zelenjave. Če že, potem kupim tisto eko jušno zelenjavo, solato pa itak imamo vso zimo na domačem vrtu. V primeru zmrzali pač jemo rdečo peso ali srbsko solato. Kdo pa pravi, da moramo ravno pozimi jesti paradajz, ki itak nima okusa po paradajzu? Ali pa solato, ki dva tedna zdrži na sobni temperaturi in niti malo ne ovene? Ali pa jagode, iz katerih toliko da ne začne teči rdeča barva? Da sploh ne začnemo govoriti o gaziranih pijačah...

Seveda mi je popolnoma jasno, da se tem stvarem ne moreš izogniti, lahko pa občutno zmanjšaš količino, ki jo vnašaš v telo.

Anja

Nasja  

član od: 10.6.2003

sporočila: 815

15. mar 2008 16:58

oliva je napisal/a:
Ob ugibanju, koliko moraš pojesti nekaterih E-jev, da je mera polna za izbruh neke bolezni, pa se vprašajte, kdo od nas bi popil kozarec vode, v katerega nekdo pred vami vlije desetinko kapljice strupa? Razen kakšnega črvičenja tisti trenutek najbrž ne bi občutili ničesar, vendar če to pijemo kar nekaj časa, potem se najbrž kakšni bolezni ne bomo mogli izogniti. Pa kaj menite, zakaj že vsaki tretji Slovenec zboli za rakom? oliva

 

 

Količine posameznega aditiva, ki jih povprečen človek lahko poje brez bistvene škode za zdravje, niso ugibanje, ampak so natančno znanstveno ocenjeni tako "škodljiva količina" kot tudi "povprečna letna količina zaužitega aditiva" in na tej podlagi šele dobi aditiv dovoljenje za uporabo.

 

Ja, če bi bil v kozarcu vode E123, bi jo popila brez oklevanja. Ne pa vsak dan, kot tudi ne kupujem vsak dan pisanih bonbončkov.

Se strinjam, da je treba aditive uporabljati in uživati čimmanj - niso pa tak bavbav, kot bi nas rada prepričala razna strašilna pisma po internetu.

 

Še vedno sem prepričana, da veliko več Slovencev zboli za rakom zaradi cigaret in alkohola (tudi v za Slo sprejemljivih količinah) kot pa zaradi aditivov. Druga tretjina Slovencev umre zaradi bolezni srca in ožilja kot posledico premastne in preslane hrane.

Kakšen pa morda tudi zaradi aditivov.

In kakšen morda tudi zaradi zastrupitve s hrano, ki ni imela konzervansov...

In kakšen morda tudi zaradi alergije na povsem naravno hrano.

In kakšen morda  tudi zaradi zastrupitve z bioizdelki in zeliščnimi pripravki...

 

Tudi jaz mislim, da je zmernost pri vsem še najboljša pot.

 

 

Nasja

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

15. mar 2008 18:17

Nasja, podpišem.

Ja, razmišljanje, da je VSE, kar je iz narave, zdravo, vse, kar je pa "umetno" pa strupeno, je hudo zmotno. Najhujši strupi so naravni, pogosto se tega sploh ne zavedamo. Kolikim ljudem je jasno, da so izhodiščne vrste pravzaprav srrupene, iz njih selekcionirane kulturne rastline pa ne (več), ker imajo pač komaj kaj strupov še.

Škrlupasto bio ali brezhibno, pa škropljeno jabolko? Kaj izbrati? Morda SIPS pridelano.

Najtežje pa je prepričevati prepričane. Še posebej, če prepričanje ne temelji na strokovni podlagi.

Ostajam na zmerni poti, ne preveč v nobeno stran.

 

Reca  

član od: 1.3.2004

sporočila: 3814

15. mar 2008 20:23

Na žalost tehnologi in vsi ostali ki se ukvarjajo s hrano delajo ves čas na samem robu. Ko se takole pogovarjam s kakim takim in ga kar direktno špiknem mi reče, da bo povedal po pravici, pa čeprav ve, da pljuva v svojo skledo. Seveda, saj je za te zvarke mastno plačan. Moje mnenje je, čim bolj se izognit vsemu kar vsebuje E-je. Pri naši hiši smo bili primorani v to že pred mnogimi leti zaradi alergij. Pa veste kako je fino, sami pridelujemo zelenjavo in zato se veliko več gibamo in to na svežem zraku, pa še dobro jemo. lp Vesna

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti