član od 20053472 sporočil
To je recept za Madjarico, ki mi jo je dela moja sodelavka, doma iz Vinkovcev in pripomnila, da je to edino pecivo, ki si ga je za svojo poroko same spekla.
Sestavine:
Testo:
10 trde maščobe ( 60 dag moke, 2 jajci, 1 žlica sladkorja, malo sode bikarbone ali pecilnega praška.pomešano z malo toplega mleka.
Nadev:
1 l mleka, 5 žlic ostre moke, 10 dag sladkorja, 1 žlica kakava, 10 dag masla.
Premaz: raztopljena čokolada
Sestavine za testo zgnetemo in razdelimo na 6 delov.Razvaljamo v štirikotnike. Pečemo jih pri 200 st C približno 12 minut. Namesto na hrbtu pekača jih spečemo na pekaču za štedilnik. Ohladimo.
Od malo pogretega mleka vzamemo nekaj žlic in jih pomešamo z moko in snekaj sladkorja. V malo toplo mleko dosujemo kakav in nato vlijemo mešanico z moko. Med mešanjem segrevamo do vretja. Pazimo, da se ne prismodi, zato je najboljša posebna posoda. Vrelo mešamo še približno 10 minut, da se zgosti. Dodamo maslo. Razdelimo na 5 delov.
Na primerno veliki plošči zlagamo testene skorje in namažemo s kremo. Gornje testo namažemo s čokolado.
Pripravimo en dan prej, da se testo sprime z nadevom. Obrežemo in narežemo na primerno velike kocke.
Moje pripombe: Peka na hrbtu pekača je iz časov, ko še ni bilo pekačev za električni štedilnik in je iz tistih globokih pekačev za potico bilo težko potegniti nepoškodovano testo.
To testo se težko valja, zato običajno rečem:" Kar jejte, ker ga dolgo ne bom naredila!"
Sladica ima malo sladkorja, zato je običajno všeč tistim, ki se ne marajo pretirane sladkobe.
Najboljša je " uležana" in hladna, mogoče pa jo je narezati na male koščke, velike za grižljaj.
Poznam tudi varianto s pecilnim praškom in mehkejsšim testom, vendar mi je najbolj všeč ta. Drugi recept pa izvira iz Koprivnice.
Meni je ta sladica všeč, vi pa le poskusite.
frina