član od 20021603 sporočil
Reca, tele Esterhazyjeve rezine sem pred leti delala nekajkrat in so res dobre, pa tudi komplicirane niso in nima biti kaj narobe. Dobila sem ga v knjižici Regina recepti, od koder sem ti ga prepisala. Le za testo sem vzela 1,6 x količino, katere so v oklepajih. Pride pa zelo sladko in božansko dobro.
Testo:
3 beljaki (5)
1 vanilin
12 dag sladkorja ( 20 dag)
15 dag lešnikov ali mandeljev (25 dag)
Krema:
1/2 zavitka pudinga vanilja
1/4 l mleka
1 1/2 žlice sladkorja
20 dag masla ali margarine
12 dag sladkorja
2 vanilina
3 rumenjaki
malo ruma ali češnjevca
Glazura:
20 dag sladkorne moke
sok pol limone
1/2 beljaka
2 rebri temne čokolade
za oreh masla
Priprava: Beljake stepemo v sneg, pridamo postopoma sladkor in vanilin in še stepamo, da je sneg gost in čvrst. Rahlo vmešamo zmlete lešnike ali mandeljne. Pomastimo in pomokamo pekač - še bolje uporabiti peki papir in zravnamo testo na pol cm debelo. V precej močni vročini hitro spečemo . Še toplo razrežemo na 5 po 7 cm širokih prog in previdno poberemo s pekača. Ohladimo in namažemo proge s spodaj opisano kremo in zlagamo eno na drugo. Zgornjo progo glaziramo z beljakovo glazuro. V vrečico za brizganje (tanek nastavek) denemo čokoladno glazuro in potegnemo črte po dolžini. Črte pretrgamo z mokrim nižem. Z njim potegnemo po glazuri in črtah počez v presledkih na 3 cm.
Krema: Iz mleka 1 1/2 žlice sladkorja in pudingovega praška skuhamo puding. Med hlajenjem ga večkrat premešamo. Penasto umešamo margarino ali maslo, sladkor, vanilin in rumenjake. Ohlajen puding po žlicah vmešamo v masleno kremo. Odišavimo z rumom ali češnjevcem.
Glazura: Sladkorno moko, beljak in limonin sok gladko zmešamo.
LP