član od 20031175 sporočil
Čao,
no, je tole ravno debata na mestu... ne dolgo nazaj smo nekaj govorili o zdravi hrani za majhne otročičke, hrenovke ja ali ne, pa bel penast kruh, kako jaz tega definitivno ne bi otroku dajala, kao pojej žemljico, kako je zdrava... no, pa se oglasi teta, po poklicu dietični tehnik, dela v kuhinji KC, da večje svinjarije kot so jogurti otrokom ne moremo dajati. In sem bila vsa zgrožena, sicer nisem nič komentirala, pa vseeno. In potem sem premišljevala o vseh teh člankih o homogeniziranem mleku, pa o jogutrih, ki imajo trajanje ne vem kdaj v nedogled (bajdevej - sem tudi že jedla jogurt 1 mesec čez rok, nič ni bilo narobe z njim!) in ugotovila, da ima najbrž prav. Presneto, jaz pa pojem vsaj 1 probiotični jogurt na dan + še kakšen "navaden"! In mislim, koliko dobrega naredim za svojo prebavo. No, si bom kupila pa še tale strojček za delanje jogurta, naj me vrag, da ne bi poskusila še tega po vseh sokovnikih, juicerjih, kruhomatih.... bomo pač jedli domač jogurt iz našega, domačega mleka! Ki nič ne smrdi in fino se kisa, samo siti smo ga vsi, pa raje kupujemo trajno mleko, domačega pa pujskom dajemo. aja, pa nikoli, ampak res nikoli ne kupim mleka z 0,1 ali pa 0,5 in ne vem koliko malo maščobe še, ker z vodo ga pa res lahko sama zmešam.
No, sem se malo "izkašljala", napisala malo mojega razmišljanja...mi je malo lažje. Ampak definitivno pa ne bom jutri z užitkom jedla "zdrav" zajtrk z mrtvim mlekom, strupeno banano in gensko predelanimi žitaricami....
No, tole me pa resno zanima, glede tegale "jogurtomata", se spomnim, da so bili dolgo nazaj že zelo moderni... ali nastane v njem jogurt ali kislo mleko? Ker razlika je, kemijsko sicer ne vem kakšna, ampak v okusu ogromna. Pri nas mleko kisamo povsem enostavno - čisto sveže mleko nalijemo v lončke (ponavadi lončene, gre pa tudi s plastičnimi), pustimo čez noč na sobni temperaturi, zjutraj oa v hladilnik. In potem dlje ga pustiš stati, četudi je v hladilniku, bolj je trden in bolj debelo smetano ima. No, meni je takšno domače kislo mleko dobro samo v pire krompirju. Samo bom resno premislila, če ga ne bi za probiotični jogurt z vsemi možnimi aciji in lcaji zamenjala....
Lep pozdravček, S.